Annons
Nyheter

Brist på medicin mot tuberkulos

Det är brist på tuberkulosmedicin för barn i hela landet. Det innebär inte bara risker för sjuka och smittade barn utan också risk för epidemier.
Nyheter • Publicerad 9 september 2010

På Universitetssjukhuset i Örebro har man tvingats skjuta upp behandlingen av både sjuka och smittade barn. Omkring tio barn har inte fått sina mediciner i tid.

– I alla fallen så tog det mellan två och tre veckor innan vi hade mediciner tillgängliga. Och ett av de riktigt små barnen har varit otillräckligt behandlat, eftersom vi inte kunnat få fram mediciner i lämpliga styrkor, säger Maria Björkqvist, överläkare på barnkliniken, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Annons

Många barn har även fått vänta på förebyggande behandling, flera av dem under tre år och den yngsta under nio månader.

Läkemedelsverket bekräftar att det råder brist på tuberkulosmedicin över hela landet och på Apoteket AB säger man att det rör sig om leverantörsproblem.

Tuberkulos, tbc, är en så kallad allmänfarlig sjukdom som ska rapporteras till smittskyddsläkare. Dessutom måste smittan spåras. Det är viktigt att behandling sätts in snabbt och inte avbryts med tanke på risken för att det finns resistenta former

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons