Annons
Nyheter

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt.
Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.
Ekonomi • Publicerad 29 mars 2024
För att få skatteåterbäring snabbt behöver du ha godkänt deklarationen digitalt utan ändringar eller tillägg senast 3 april. Arkivbild.
För att få skatteåterbäring snabbt behöver du ha godkänt deklarationen digitalt utan ändringar eller tillägg senast 3 april. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Rekordmånga deklarerade redan det första dygnet det var möjligt att göra det, den 19 mars.

För de 4,8 miljoner människor som i nuläget kan godkänna sin deklaration, och få pengar tillbaka om de inte gör några ändringar eller tillägg, ligger den sammanlagda skatteåterbäringen på drygt 47 miljarder kronor.

Annons

– Det är sex miljarder mer än föregående år så det är ju markant mycket mer pengar. Det har att göra med ränteläget att återbäringen i år är större, säger Åsa Ekström, samordnare på Skatteverket.

När deadline nu närmar sig för att få skattepengar i april, märks det att människor lägger i en extra växel för att godkänna sin deklaration. Efter den första veckan hade det inkommit över 3,3 miljoner deklarationer till Skatteverket. Det är en ökning på drygt 800 000 jämfört med samma period i fjol. Det är även en ökning på flera hundra tusen sedan 2022.

– Vi tror att det tuffare ekonomiska läget i samhället bidrar till det här ökade intresset för att deklarera i god tid, säger Åsa Ekström.

Sista dagen för den som vill ha sin skatteåterbäring i april, har veckan efter påsk, den 3 april att hålla koll på. Då behöver man ha godkänt deklarationen digitalt utan att ha ändrat eller lagt till uppgifter. Pengarna förväntas sedan komma in på kontot mellan 9-12 april.

Sista dagen att deklarera är 2 maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons