Annons
Nyheter

Brandröksdrabbade får luftrenare av kommunen

Botkyrka kommun har fattat beslut om att köpa luftrenare till hushåll som berörs av sopbranden i Kagghamra, rapporterar .
Brand • Publicerad 7 februari 2021
Botkyrka kommun betalar luftrenare åt alla hushåll inom en radie av tre kilometer från sopbranden i Kagghamra. Arkivbild.
Botkyrka kommun betalar luftrenare åt alla hushåll inom en radie av tre kilometer från sopbranden i Kagghamra. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Sedan i december har boende plågats av stanken från det brinnande sopberget i Botkyrka kommun, sydväst om Stockholm.

Alla hushåll inom en radie av tre kilometer från branden erbjuds nu var sin luftrenare. Enligt P4 Stockholm rör det sig om runt 700 hushåll. De som redan skaffat sig en ersätts. Beslutet – som enbart avser hushåll i Botkyrka kommun – togs på lördagen under ett extrainsatt möte i kommunens krisledningsnämnd.

Annons

Anledningen till mötet var att de första resultaten från mätningar som gjorts av internationella experter kommit in. Flyktiga organiska ämnen i röken har analyserats.

Tom Bellander, professor i miljömedicin och den som fått i uppgift att tolka resultaten, föreslog luftrenare som ytterligare försiktighetsåtgärd efter att ha tagit del av den nya informationen.

Tre miljoner kronor har avsatts och beslutet ska verkställas omgående, skriver kommunen på sin sajt.

Vad resultaten visar har ännu inte publicerats, men flera medier har tidigare rapporterat att röken innehåller dioxiner och miljögifter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons