Annons
Nyheter

Branden under kontroll – nu svämmar det över

Den stora brand som sedan i söndags har härjat nordöst om Perth i Australien är under kontroll.
Nu väntar nästa utmaning – översvämningar.
Australien • Publicerad 6 februari 2021
Nedbrunnen skog och staket till en gård nära Wooroloo, nordost om Perth.
Nedbrunnen skog och staket till en gård nära Wooroloo, nordost om Perth.Foto: Morten Boe/AP/TT

Det brinner fortsatt inne i det drabbade området, men elden ska inte längre kunna sprida sig och varningarna i området har nedgraderats.

– Vi har haft natt efter natt med hårda vindar och att vi kunde ta oss igenom natten (mot lördag) utan att branden spred sig gör att vi är står bra rustade, säger delstaten Western Australias brandkommissionär Darren Klemm på en presskonferens.

Annons

86 hem har förstörts i den 11 000 hektar stora branden, men inga människor har mist livet. Flera vägar är fortsatt avstängda och alla invånare i närliggande förorter får enligt ABC News ännu inte återvända till sina hem.

Men Western Australia hann knappt andas ut innan naturen slog till igen. De hårda vindarna ökar i styrka och för med sig regn. Mycket regn.

Orten Lancelin, vid kusten drygt tio mil norr om Perth, har drabbats av översvämningar och längre norrut fick 40 personer på fredagen räddas från översvämningar. Motorvägen mellan Perth och Darwin har stängts av, på vissa ställen ska den vara delvis raserad.

– Det handlar om ett ovanlig kraftig oväder och vi har sett stora översvämningar i samband med det rikliga regnet, säger WA:s premiärminister Mark McGowan på en presskonferens där han varnar människor för att ge sig ut i översvämmade områden eller nationalparker.

– Ni riskerar era liv, och räddningsarbetarnas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons