Annons
Nyheter

Brand i smältverk – rök kan dra in över staden

Branden rasar ännu i Rönnskärsverken i Skelleftehamn, men läget är nu "kritiskt stabilt", uppger kommunens presstjänst för TT.
Rök kan dock dra in över Skellefteå när vinden vänder under eftermiddagen.
Brand • Publicerad 13 juni 2023
En kraftig brand rasar i Rönnskärsverken i Skelleftehamn.
En kraftig brand rasar i Rönnskärsverken i Skelleftehamn.Foto: Per Strömbro
Rönnskärsverken utanför Skellefteå.
Rönnskärsverken utanför Skellefteå.Foto: Anders Humlebo/TT

En kraftig brand bröt ut vid Rönnskärsverken i Skelleftehamn utanför Skellefteå under natten till tisdagen. Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) gick ut om att hålla sig inomhus, men togs bort under dagen och brandens värsta tillväxtfas har klingat av.

Branden har inte spritts till bebyggelse, men risken för skogsbrand är enligt Johan Marklund hög i kommunen. Skolorna håller öppet trots branden, eftersom vinden just nu ligger stadigt mot havet.

Annons

– Vinden ligger bra till nu, så vi har inte problem med röken. Är det inte rökigt är det inte farligt att vara utomhus. Men man ska vara medveten om att läget kan förändras. Det ser ut som om vinden ska vända framåt eftermiddagen, säger Johan Marklund, enhetschef på räddningstjänsten i Skellefteå, till TT.

Stabsläge

Socialkontor och skolkontor i Skellefteå kommun växlade vid lunchtid upp till stabsläge för att bevaka om vinden vände i riktning mot staden.

– Läget är nu kritiskt stabilt. Vi jobbar ännu med att begränsa spridningen men kan se en minskad rökutveckling. När vinden vänder vid 14-15-tiden kan det komma rök över samhället. Men den blandas troligen upp med luften och blir inte så skadlig. Sedan när sjöbrisen minskar kan den börja blåsa ut mot havet igen, säger Caroline Thorén, presskommunikatör vid Skellefteå kommun, till TT.

– Om vinden vänder och situationen förvärras kan det bli aktuellt att se till att få hem barnen från skolan, tillägger hon.

Uppmanades spara dricksvatten

På grund av släckningsarbetet sjönk dock nivån i Skelleftehamns vattentorn, därför har man byggt om släckvatten-försörjningen för att i stället pumpa upp vatten från havet.

– Fram till dess att vattentornet har fyllts på uppmanas boende i Skelleftehamn att spara på dricksvattnet, berättar Caroline Thorén.

– Just nu är risken för att boende i Skelleftehamn blir utan dricksvatten ganska liten, säger hon.

Helikopterinsats på plats

Helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) från Östersund har vattenbombat där branden är som mest intensiv och ett 20-tal enheter från räddningstjänsten är på plats i släckningsarbetet. Rökdykare har skickats från Robertsfors och andningsskyddscontainrar har sänts från Umeå.

– Vi har mer kontroll nu, säger Johan Marklund till TT.

Räddningstjänsten beräknar dock att få jobba fram till midnatt med släckningsarbetet och därefter påbörja eftersläckningen.

Annons

Ett par ambulanser har varit på plats och två personer har fått syrgasbehandling, men ingen människa ska hittills vara skadad.

Hur branden startade är ännu oklart, men Johan Marklund säger sig inte ha varit med om något liknande.

– Detta är den största brand jag har varit med om, säger han till TT.

Fakta: Rönnskärsverken

Rönnskärsverken i Skelleftehamn ligger i Skellefteå kommun och är Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller.

Det arbetar med återvinning av elektronikskrot.

Industrin tar emot råvaror från gruvor och elektronikskrot för att producera koppar, guld, silver, zink och bly.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons