Annons
Nyheter

Börsras får unga att lämna Unga aktiesparare

Effekterna av förra årets börsras syns nu bland unga aktiesparare. Nästan var tionde medlem har valt att kliva ur ungdomsförbundet Unga aktiesparare.
Ekonomi • Publicerad 3 januari 2023
Unga lämnar nu aktiemarknaden. Arkivbild.
Unga lämnar nu aktiemarknaden. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En nedgång på 25 procent betydde det sämsta börsåret för Stockholmsbörsen sedan finanskrisen. Kontrasten mellan den dystra utvecklingen 2022 och den kraftiga uppgången 2021 är också total. Likadan utveckling märks även för Unga aktiesparare.

Medlemssiffror som TT tagit del av visar på en nedgång med nio procent under 2022, det vill säga från omkring 10 000 medlemmar 2021 till drygt 9 000 i år.

Annons

– Det är två drivande faktorer, börsnedgången och oroligheterna i världen, säger vd:n Henrik Johansson och fortsätter:

– I slutet av 2021 hade vi vårt bästa inflöde av medlemmar sedan it-boomen. Börsen hade gått väldigt bra, sedan i våras, när kriget inleddes så såg vi ett ett riktigt lågt inflöde.

Backade kraftigt

Vid krigets utbrott kom också de ledande aktiemarknaderna att backa kraftigt, även om en viss återhämtning skedde under våren så blev 2022 ett skakigt börsår med tydliga svängningar.

– Några procent absolut, svarar Henrik Johansson på frågan om några av de som nu lämnat föreningen kan ha "bränt sig" på aktiemarknaden.

– Det finns en liten grupp som hängt med på haussen på sociala medier. Man har ägt ett fåtal aktier som SBB, Tesla och Sinch och har du inte haft riskspridning så kan det göra väldigt ont.

Lära sig om riskspridning

För Unga Aktiesparare som förening betyder medlemsbortfallet enligt Henrik Johansson inte att man behöver ta till några besparingsåtgärder. Däremot anpassar man sitt utbud av kurser för att ta hänsyn till marknadsutvecklingen.

– Det är väldigt många som valt att gå på olika utbildningsevenemang och lära sig mer om riskspridning och långsiktiga investeringar. De som har kvar intresset väljer att utbilda sig i väldigt stor utsträckning, säger Henrik Johansson.

Fakta: Unga aktiesparare

Unga aktiesparare titulerar sig världens största ungdomsförbund för aktieintresserade mellan 0–28 år.

Medlemmar får tillgång till olika aktieutbildningar såväl fysiska som digitala.

Förbundet är uppdelat på olika lokalavdelningar som dessutom anordnar exempelvis företagsbesök. Man driver även utbildningsprojektet Ung privatekonomi och på fyra platser i landet: Stockholm, Göteborg, Östersund och Söderköping kan gymnasieelever välja en skola med förbundets gymnasieprofil.

Källa: Unga aktiesparare

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons