Annons
Nyheter

Börslyft trots inflationslyft i USA

En inflation på den högsta nivån på nästan 40 år i USA tog inte knäcken på börsen. Tvärtom.
Stockholmsbörsen lyfte på bred front, i linje med ledande Europabörser.
Börs • Publicerad 12 januari 2022
Glada miner på börsen i Stockholm och ledande Europabörser. Arkivbild.
Glada miner på börsen i Stockholm och ledande Europabörser. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

OMXS-index slutade onsdagen upp 1,0 procent.

Börserna på Wall Street i New York hade då klättrat mer försiktigt uppåt, samtidigt som dollarn fallit ner under 9 kronor för första gången sedan november i kombination med avtagande räntetryck.

Annons

Bland dragloken på börsen fanns verkstadskoncernen Atlas Copco och gruvkoncernen Boliden, upp 3,0 (B-aktien) respektive 2,1 procent. Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik var en annan vinnare bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index, upp 3,5 procent (B-aktien). Storbolagsindexet steg 0,8 procent.

Dustin rapportrusade 4,0 procent sedan elektronikkedjan klått förväntningarna i en rapport för det brutna räkenskapsårets första kvartal.

Bland förlorarna syntes teleoperatörerna Telia och Tele2 som backade 1,2 respektive 1,1 procent.

Lyftet för inflationen i USA i december till 7 procent, den högsta nivån på nästan 40 år, låg i linje med förväntningarna. Marknaden andades ut efter siffran, som väntas fortsätta stiga i närtid.

Enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell kommer USA-inflationen toppa om något halvår och har sedan även arbetslösheten i USA fallit under 4 procent redan flaggat för räntehöjningar och en minskad balansräkning när stödportföljen börjar avvecklas i år.

Också på de ledande Europabörserna gick det i dur. FTSE100-index i London och CAC40-index i Paris steg 0,8 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden gått upp 0,4 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons