Annons
Nyheter

Börsen studsar upp

Efter tydliga nedgångar vänder Stockholmsbörsen upp. Olje- och gaspriser sjunker samtidigt som oron kring det amerikanska skuldtaket har minskat.
Börs • Publicerad 7 oktober 2021
Börspilarna vänder upp.
Börspilarna vänder upp.Foto: Johan Hallnäs / TT

Vid 15.30-tiden är Stockholmsbörsens OMXS-index upp 1,3 procent i linje med utvecklingen runtom i Europa, samtidigt som New York-börsen precis öppnat med stigande kurser.

Bland de ledande bolagen syns framför allt en kraftig uppgång för gruvjätten Boliden, upp nästan sex procent, medan Lundin Mining i sin tur lyfter drygt fyra procent.

Annons

Även ledande verkstadsbolag som Sandvik och SKF hör till vinnarna med uppgångar på drygt 3,5 procent. Storbanken JP Morgan har i en nyligen publicerad marknadsanalys lyft den senaste tidens nedgång som ett tillfälle att köpa cykliska bolag och ett allt högre oljepris ska inte få alltför stora konsekvenser, bedömer banken.

Under dagen har dock noterats en viss nedgång när det gäller exempelvis gaspriset som rusat under de senaste veckorna. Även oljepriset backar liksom den amerikanska tioårsräntan. Aktiemarknaden får också stöd i form av att den amerikanska senaten ses vara nära en temporär uppgörelse om skuldtaket.

På Stockholmsbörsen finns dock ett par klara förlorare. Storskogen, som noterades under gårdagen och då steg nästan 31 procent, backar betänkligt i dag och är ned drygt fem procent.

Spelbolagsaktier fortsätter att gå svagt. Betsson backar 3,6 procent och aktien har under den senaste månaden tappat en fjärdedel av sitt börsvärde. Evolution sjunker samtidigt 2,5 procent trots besked under dagen om en ny satsning i USA tillsammans med spelbolaget Penn Interactive.

På Europabörserna är det också muntert. Paris-börsen stiger 1,5 procent, Frankfurtbörsens DAX-index avancerar 1,3 procent och Londonbörsen lyfter 1,1 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons