Annons
Nyheter

Börsen backar med banker som sänke

Börsen i Stockholm sjunker med OMXS-index på minus 0,2 procent vid 15.15-tiden.
Billerud rusar mot strömmen efter att ha meddelat ändrade planer i Nordamerika – medan banker tynger.
Börs (TT) • Publicerad 21 maj 2024
Stockholmsbörsens breda index har inför tisdagens handel stigit 11 procent i år. Arkivbild.
Stockholmsbörsens breda index har inför tisdagens handel stigit 11 procent i år. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Merparten av aktierna bland de mest omsatta på OMXS30-listan tappar. Bland förlorarna märks molntjänstbolaget Sinch, minus cirka 7,5 procent, och storbankerna Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea som dalar med mellan 1 och 2 procent.

Astra Zeneca hör till ett fåtal vinnare bland storbolagen och ökar 0,8 procent. Läkemedelskoncernen har meddelat att man höjer sitt omsättningsmål till totalt 80 miljarder dollar 2030, jämfört med 45,8 miljarder under 2023.

Annons

Billerud rusar mer än 11 procent på beskedet att pappers- och förpackningstillverkaren ändrar sina USA-planer. Arbetet med att omvandla pappersbruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong avbryts då investeringen inte bedöms ge tillräcklig avkastning. I stället ska bolaget enligt ett pressmeddelande "stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå".

Även de ledande europeiska börserna handlas på rött. Parisbörsen minskar runt 1 procent, medan Frankfurt och London sjunker 0,5 respektive 0,4 procent.

Stockholmsbörsen började veckan på gott humör och en ökning med 1,2 procent, vilket innebar att breda OMXS-indexet inför tisdagen hade stigit 11 procent sedan årsskiftet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons