Annons
Nyheter

Börja tidigt om du vill jämna ut pensionen

Den som har dåligt samvete för att partnerns framtida pension ser väldigt mager ut kan göra något åt det.
Men ska det bli någon pensionsökning att tala om ska det göras i tid.
Ekonomi • Publicerad 13 november 2021
Det går att dela med sig. Arkivbild.
Det går att dela med sig. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Lite mer i pension om pensionsrätter förs över. Arkivbild.
Lite mer i pension om pensionsrätter förs över. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Par som är gifta eller registrerade sambor kan jämna ut pensionsskillnaden mellan sig. Premiepensionen kan föras över, så att det blir lite mer i det orangea kuvertet för den som tjänar minst.

– Det gäller bara premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som man själv kan placera i fonder, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Annons

Premiepensionen är 2,5 procent av lönesumman. Nästan hela den delen kan föras över till make/maka eller registrerad sambo, förklarar hon. På så vis ökar pensionen för den som har lägre inkomster.

Män tjänar mer

– Oftast är det mannen som för över pengar till sin fru, eftersom män ofta tjänar mer. Det här är ett sätt att utjämna den skillnaden.

Fast det är inte så många som utnyttjat möjligheten. Enligt Pensionsmyndighetens statistik rör det sig fram till 2019 om sammanlagt 14 200 personer, varav 13 900 män, som fört över 147 622 000 kronor. Medelbeloppet ligger på knappt 10 400 kronor.

Den som vill använda möjligheten att föra över sina pensionsrätter bör dock tänka på det i tid, så att pengarna hinner växa till sig tills det är dags för mottagaren att gå i pension. Det är bara det framtida kapitalet som tjänas in som kan flyttas över, den premiepension som redan har tjänats in blir kvar.

– Ett vanligt missförstånd är att man kan föra över hela kapitalet, men så är det inte. Det är bara det som tjänas in i framtiden som kan föras över, säger Agneta Claesson.

Krävs tid

Det krävs många år för att det ska bli någon effekt, och därför är det bäst att göra det då det är relativt långt kvar till pensionen, förklarar hon.

– Det är inte något för 60-plussare.

I Pensionsmyndighetens beräkning är utgångspunkten att mottagaren är 29 år.

Men om det görs i tid, så pengarna får tid på sig att växa, kan det ge ett hyfsat bra tillskott vid pensionen, konstaterar hon. Kanske så mycket som någon eller ett par tusenlappar, beroende på hur mycket den som för över pengarna tjänar, förklarar hon.

Frågan är vad som händer om man skiljer sig, eller vill stoppa överföringen.

Annons

– Man kan avsluta när som helst. Då man skiljer sig avslutas automatiskt överföringen, säger Agneta Claesson.

Fakta: Så mycket kan det bli i pension

Effekten av överföringen beror på hur mycket överföraren tjänar och hur lång tid överföringen sker.

Vid en månadslön på 20 000 kronor, och överföring under 10 år, blir pensionsökningen 450 kronor i månaden för den som får pensionsrätterna. Vid 20 års överföring har summan växt till 820 kronor mer i månaden.

Är månadslönen 30 000, och överföringen varar i 10 år, blir summan 670 kronor i månaden, vid 20 års överföring 1 230 kronor i månaden.

Är lönen 45 900 (max för intjänande av allmän pension) blir pensionsökningen på 10 år 1 030 kronor per månad för mottagaren, på 20 år 1 890 kronor.

Som grund för Pensionsmyndighetens beräkning ligger att mottagaren är 29 år då pensionsrätterna börjar föras över, och att pensionen börjar tas ut vid riktåldern.

Källa: Pensionsmyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons