Annons
Nyheter

Borg avvisar valutakritik

Borg avvisar helt den kritik han fått efter att ha uttalat sig om den starka svenska kronan.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2013
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Kritiken kom bland annat från Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson men även från ett antal andra ekonomiska bedömare.

– Finansministrar i praktiskt taget alla länder i hela världen brukar då och då ha synpunkter på växelkursen, säger Anders Borg.

Annons

Riksbanken är förbjuden att ta emot instruktioner från regeringen eller från myndigheter. Kritikerna anser att Borg tänjt på gränserna för Riksbankens självbestämmande. Men Borg tycker inte att hans uttalanden om valutan kan uppfattas som en instruktion till Riksbanken att ändra styrräntan.

Holmens bruk

– Det betyder självklart inte att jag inte respekterar Riksbankens självständighet och oberoende, säger Borg i en telefonkonferens från Kapstaden.

– Jag undrar om de som är på väg att bli uppsagda från Holmens bruk hemma i Norrköping, som jag kommer ifrån, verkligen håller med Magdalena Andersson om att det inte är ett problem med växelkursen och att vi inte behöver diskutera detta, säger Borg.

Borg understryker att ingen bedömare i dag anser att Sverige har en dramatiskt övervärderad valuta men att växelkursen är "potentiellt bekymmersam".

– Vi är väldigt råvarutunga med stål, massa och järnmalm och jag kan inte se någon fördel i att vi uppmuntrar en överdriven förstärkning av växelkursen.

Investera mer

Borg är tillsammans med fyra andra svenska ministrar på plats i Kapstaden för ett World Economic Forum-möte om de afrikanska ländernas ekonomiska framtid. Ministrarna har också hunnit besöka en rad olika afrikanska länder.

Borg har stora förhoppningar om utvecklingen i Afrika och tycker att svenska företag som H & M och Ikea bör fundera över att ta större plats där. Även svenska pensionsfonder bör överväga att investera mer i afrikanska länder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons