Annons
Nyheter

Bombmisstänkt kvar i Sverige

Den 28-årige man som i lördags misstänktes för att ha fört sprängmedel ombord på ett plan på väg från Kanada till sitt bröllop i Pakistan är fortfarande kvar i Sverige.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010

– Vi försökte få med honom på en flight i går men bolaget vägrade ta emot honom. Nu jobbar vi konstant med att försöka lösa situationen så att han kan komma i väg till Pakistan, säger Per-Åke Wallberg, kriminspektör vid gränspolisen på Arlanda.

Den 28-årige mannen var på väg till Pakistan för att gifta sig.

Annons

– Han har aldrig tidigare varit utanför Kanadas gränser, säger kriminalinspektör Per-Åke Wallberg.

Mannen berättade i förhör att han har syskon och föräldrar i Kanada. Tanken var att han skulle åka i förväg till Pakistan och förbereda för bröllopet och sedan skulle bland annat hans åldriga mor komma efter.

– Han var så glad att hon inte var med på planet eftersom hon har svagt hjärta. Han trodde inte att hon hade överlevt det här, säger Wallberg.

När mannen omhändertogs av svensk polis i lördags var han lugn, men ändå skärrad.

– Jag förstår, det är "national security", sade han. Sedan hade vi ett bra samtal, säger Wallberg.

Det var ett anonymt tips från en kvinna till den kanadensiska polisen som var upprinnelsen till misstankarna mot mannen och nödlandningen på Arlanda. Den kanadensiska polisen vet ännu inte vem som ringde in samtalet, men den 28-årige mannen har sina aningar.

– Han har en teori om vem som kan ringt.

Sammanlagt hölls under lördagen 38 förhör med personal och passagerare från planet.

– Det som framkommit och blivit kontentan är att alltihop är ett stort missförstånd. Någon har beskyllt honom för det här och han är totalt oskyldig i sammanhanget, säger kriminalinspektör Per-Åke Wallberg.

Under förhören med passagerare framkom uppgifter om att mannen skulle ha betett sig konstigt ombord på planet men det visade sig ha naturliga förklaringar.

Annons

– Det var första gången han reste utomlands och han skulle flyga långt. Det är klart att han var skärrad och nervös.

Någon sade också att han bytt plats på flygplanet och bytt kläder. Men även detta visade sig vara helt oskyldigt.

– Det var välvilja från hans sida. Han erbjöd sig att byta plats för att en mamma skulle kunna sitta med sina barn. När han bytte plats tog han av sig jackan och det uppfattade folk som att han bytt kläder.

Den svenska polisen har nu kontakt med polisen i Kanada för att bistå med uppgifter som kan hjälpa dem i deras utredning om vem där som ringde in tipset.

Det är alltid upp till kaptenen ombord på ett flyg att besluta om en passagerare ska få åka med eller inte enligt Bestämmelser för civil luftfart (BCL) som är ett nationellt regelverk för det civila flyget i Sverige.

– Det är alltid befälhavaren som avgör om en passagerare ska få åka med eller inte, säger Anders Lundblad, presschef Transportstyrelsen.

Mannens uppehälle i Sverige och vidare resa till Pakistan kommer att bekostas av svensk polis.

– Polisintendent Carolina Paasikivi vid gränspolisen Arlanda tog ett beslut i lördags om att polisen står för hans boende och resa så att han kan ta sig härifrån, säger Per-Åke Wallberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons