Annons
Nyheter

Bombdåd på profetens födelsedag - minst 55 döda

Pakistan • Publicerad 29 september 2023
Skadade tas om hand på sjukhus i Mastung, nära Quetta i Pakistan, efter att en självmordsbombare sprängt sig vid en religiös procession.
Skadade tas om hand på sjukhus i Mastung, nära Quetta i Pakistan, efter att en självmordsbombare sprängt sig vid en religiös procession.Foto: AP/TT

Självmordsbombaren slog till då hundratals troende var på väg ut ur Madinamoskén i Mastung i västra Pakistan. Minst 52 människor uppges ha mist livet och dussintals skadats.

Människor hade precis börjat gå i en procession för att fira profeten Mohammeds födelsedag när sprängladdningen detonerade. För många av de skadade är tillståndet kritiskt enligt Zubair Jamali, ansvarig i Baluchistans provinsstyre.

Annons

Ungefär samtidigt skakades en moské i Hangu i provinsen Khyber Pakhtunkhwa i nordväst, av en explosion. Minst tre människor dödades och tolv skadades, rapporterar den pakistanska nyhetssajten Geo med hänvisning till lokala tjänstemän.

Men delar av byggnaden ska ha fallit samman och 30-40 personer befaras vara fast under rasmassorna.

Profetens födelsedag uppmärksammas som en nationell helgdag i Pakistan, då bland annat gratis mat delas ut till behövande. Men det är också en omtvistad religiös högtid, varför myndigheterna manat människor att vara på sin vakt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons