Annons
Nyheter

Bomba eller be? Få vill utmana vulkanguden Pele

Lava från världens största aktiva vulkan flyter långsamt mot vägen som knyter samman Hawaiis östra och västra sida.
Tidigare försök att stoppa lavans framfart har misslyckats.
USA • Publicerad 1 december 2022
Mauna Loas utbrott på Hawaii.
Mauna Loas utbrott på Hawaii.Foto: Hawaii Dept. of Land and Natural Resources via AP/TT
Mauna Loas utbrott syns över stora delar av Hawaii.
Mauna Loas utbrott syns över stora delar av Hawaii.Foto: Hawaii Dept. of Land and Natural Resources/AP/TT

Be en bön, bygg en mur, eller bomba.

– Förslagen dyker upp varje gång som det är ett vulkanutbrott och lavan närmar sig bebodda områden eller motorvägar, säger Scott Rowland som är geolog på University of Hawaii och som följer vulkanen Mauna Loas utbrott.

Annons

– Andra säger: gör det inte! fortsätter Rowland i en intervju med amerikanska nyhetsbyrån AP; han och öns befolkning har långa och många erfarenheter av mänskliga försök att stoppa naturens framfart.

Dessutom finns en utbredd visdom om att människan inte ska utmana naturen och det väsen, kallat Pele, som är gudomen bakom vulkanerna.

Nära Sadelvägen

Vulkanutbrottet startade i helgen, lava sprutade 60 meter upp i luften och kunde ses på över sju mils avstånd. Glödande lava närmade sig sedan huvudvägen som kallas Saddle Road – Sadelvägen.

Och når lavan så långt är problemet akut för kommunikationen på ön då vägen är en av de få som knyter samman öns västra och östra delar.

Så: försök har gjorts. 1881 uppmanade guvernören till en dag av bön för att stoppa lavan. Det hjälpte inte.

Prinsessan Ruth Ke'elikolani reste då med en delegation till den hotade staden Hilo. Iklädda röda halsdukar och med konjak bad de gudomen Pele att stoppa lavan.

Den stelnade innan den nådde staden.

Ett drygt halvsekel senare provades en annan metod för att stoppa lavans flöde. General George Patton, senare känd för insatser i andra världskriget, skickade bombplan. Dessa fällde två stora bomber på runt 272 kilo och ett 20-tal mindre. Lavan bromsade in, men geologer som var med på ett av planen konstaterade senare att sambandet "troligen var en tillfällighet".

Evakuering och skyddsrum

Hawaiis myndigheter överväger eventuella insatser för att stoppa lavans framfart från det nuvarande utbrottet. Evakueringsplaner finns, liksom skyddsrum.

Sent på torsdagen kom besked från vulkanmyndigheten på Hawaii att lavaströmmen "saktat ned betydligt" och att det kan ta en vecka innan lava når den hotade motorvägen.

Men, säger guvernör David Ige till reportrar, erfarenheten visar att det "inte är möjligt att styra naturen och Pele".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons