Annons
Nyheter

Bolsonaro köpte glass för 1 600 dollar

21 000 dollar på ett restaurangbesök, 10 700 dollar på bageri – och 1 600 dollar på glass.
Jair Bolsonaro höll inte hårt i pengarna när det gällde det goda i livet under sin tid som Brasiliens president.
Brasilien • Publicerad 13 januari 2023
Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro tycks gilla glass. Det visar hans kreditkortsuppgifter. Arkivbild.
Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro tycks gilla glass. Det visar hans kreditkortsuppgifter. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Mer än 27,6 miljoner brasilianska reals – drygt 5 miljoner dollar eller nära 52 miljoner svenska kronor med dagens växelkurs – gick åt under Bolsonaros fyraåriga mandatperiod.

Det visar officiella kreditkortsuppgifter som publicerades på fredagen på webben av den nuvarande regeringen, som leds av Bolsonaros bittre rival Lula da Silva.

Annons

Bolsonaro och 21 av hans medhjälpare hade tillgång till kortet. Själv har han hävdat att han inte dragit kortet en enda gång.

Men enligt de publicerade siffrorna ska Bolsonaro ha spenderat mer än 235 000 dollar när han var på semester 2019, 2020 och 2021.

14 000 dollar ha gått åt under ett enda besök på en bensinstation och ytterligare 286 000 har gått till flera besök på ett lyxhotell på en badort nära São Paulo.

Men vissa matkostnader är ändå bland det som sticker ut mest. Under ett besök på en restaurang i staden Boa Vista i norra Brasilien användes kortet för att betala en räkning på mer än 21 000 dollar. Summan skulle räcka för att beställa 2 000 tallrikar av restaurangens dyraste rätt – en kycklingrätt som kostar knappt 10 dollar.

Fyra år resulterade även i 71 000 dollar på produkter från ett bageri i Rio de Janeiro. Över 1 600 dollar har expresidenten köpt glass för.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons