Annons
Nyheter

Bok om Benedictus "sanna ansikte" släpps

Sanningen om den tidigare påven Benedictus XVI ska fram – i bokform. Boken belyser "uppenbara förtal", korrigerar "missförstånd", och berättar sanningen om "mörka manövrar".
Vatikanstaten • Publicerad 3 januari 2023
Den tidigare påven Benedictus den XVI och hans personliga sekreterare Georg Gänswein 2013. Gänsweins bok släpps i januari. Arkivbild.
Den tidigare påven Benedictus den XVI och hans personliga sekreterare Georg Gänswein 2013. Gänsweins bok släpps i januari. Arkivbild.Foto: Gregorio BorgiaAP/TT

Boken – som författats av den tidigare påvens mångåriga sekreterare – ska innehålla "ett personligt vittnesmål om storheten hos en vänlig man, en bra forskare, en kardinal och en påve som skrev vår tids historia", enligt förlaget.

Georg Gänswein, en 66-årig tysk präst, stod vid Benedictus sida i nästa tre decennier. Först som tjänsteman som arbetade för dåvarande kardinal Joseph Ratzinger och från 2003 hans personliga sekreterare.

Annons

När Ratzinger 2005 valdes till påve följde Gänswein honom till Apostoliska palatset som sekreterare.

"Uppenbara förtal"

Men boken ska även innehålla en förstahandsberättelse som ska korrigera några "missförstånd" om pontifikatet och om intriger i Vatikanen.

"I dag, efter den tidigare påvens död, har tiden kommit för den nuvarande prefekten av det påvliga hushållet att berätta sin egen sanning om de uppenbara förtal och mörka manövrar som förgäves försökt kasta skuggor över den tyske påvens magisterium och handlingar", står det i ett pressmeddelande.

Benedictus kallades ofta för "Guds rottweiler" och "pansarkardinalen", men boken ska nu "äntligen visa påvens sanna ansikte".

Skandalerna

Dessutom skriver Gänswein om övergreppsskandalerna inom kyrkan, "Vatileaks-skandalen" och om ett av Vatikanens mest bestående mysterier – 15-åriga Emanuela Orlandis försvinnande 1983. Orlandis var dotter till en anställd i Vatikanen.

Gänsweins inflytande på Benedictus förblev stort efter påvens pensionering 2013. Samtidigt tjänstgjorde Gänswein som prefekt för påve Franciskus påvliga hushåll.

Benedictus XVI dog den sista december, 95 år gammal. På måndagen placerades hans kropp i Peterskyrkan fram till torsdag då begravningen sker.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons