Annons

Strider i Soledar är "vad galenskap ser ut som"

Ryska invasionsstyrkor vill inta staden Bachmut i östra Ukraina.
Men den ukrainska frontlinjen som stoppar ryska armén ligger i staden Soledar som ser strider sällan skådade i det moderna Europa.
Ukraina • Publicerad 10 januari 2023
Nedslagsplats efter en granatattack i Soledar i söndags.
Nedslagsplats efter en granatattack i Soledar i söndags.Foto: Roman Chop/AP/TT
Ukrainsk officer i ett skyddsrum i Soledar. Bilden är tagen i söndags.
Ukrainsk officer i ett skyddsrum i Soledar. Bilden är tagen i söndags.Foto: Roman Chop/AP/TT
En familj lagar mat i en källare i närheten av Soledar där de tagit skydd för ryska granatattacker. Bilden är från julveckan.
En familj lagar mat i en källare i närheten av Soledar där de tagit skydd för ryska granatattacker. Bilden är från julveckan.Foto: Libkos/AP/(TT

Striderna om Bachmut, som till stora delar raserats av ryskt bombardemang, har pågått i veckor. Striderna är intensiva, fastlåsta och mycket dödliga i orterna runt staden.

Men värst är det kanske i den lilla staden Soledar, knappt två mil från Bachmut i regionen Donetsk.

Annons

Sent på tisdagen konstaterade Ukrainas försvarsdepartement att striderna fortfarande pågick. Utspelet kom efter rapportering, som bland annat refererades i BBC, att staden var nära att falla till ryska styrkor.

Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maliar skrev på kvällen på Telegram att striderna var mycket intensiva vid Soledar:

"Fienden tar inte hänsyn till de stora förlusterna av egna soldater, de fortsätter att anfalla. Områden framför våra positioner är fyllda av döda fiendekrigare."

Täckt av lik

Då hade president Zelenskyj tidigare beskrivit läget i och kring Soledar med fasa:

– Allting är fullständigt förstört. Det finns nästan inget liv kvar, sade han i ett kvällstal till nationen, och fortsatte:

– Marken runt Soledar är täckt av ockupanternas lik, marken är täckt av ärr från (ryska) attacker.

Rapporter från frontlinjen är fasansfulla. Den amerikanska nyhetsbyrån AP:s utsände beskriver hur skadade ukrainska soldater tas om hand. I en halvtimme stred ukrainska soldater för att komma åt en skadad kamrat. Men när de väl tog hand om honom så var det för sent.

– Vi kämpar till slutet för att försöka rädda ett liv, säger kirurgen Kostanjantyn Vasylevitj.

– Men visst gör det ont när liv inte kan räddas.

En soldat förs till fälttältet, huvudet är skadat sedan en kula trängt genom hjälmen. Läget kan dock stabiliseras och han förs till ett militärsjukhus för vård.

Annons

– Den ryska militären har krossat ukrainska städer till grus, den använder alla sorters vapen i en brända jordens taktik. Ryssland för ett krig utan regler, vilket leder till stora civila förluster, säger Pavlo Kyrlenko som är Kievs utsedde guvernör i Donetsk i ett tv-framträdande.

Även ryska invasionsstyrkor kommenterar kriget i norra Donetsk i östra delen av Ukraina. Den ryska paramilitära Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigozji tillbakavisar uppgifter om att ukrainska styrkor retirerat.

"Högt pris"

"Låt oss vara ärliga. Den ukrainska militären kämpar för Bachmut och Soledar. Rapporter om massdesertering är inte sanna", sade Prigozjin, som enligt AFP citeras av sina medarbetare på meddelandetjänsten Telegram.

Sent på tisdagen sade han dock via sociala medier att hans styrkor tagit kontroll över Soledar, men att strider pågick i ortens centrala delar.

Då hade den av Moskva utsedde guvernören i stridsområdet, Denis Pusjilin, hävdat i rysk tv att ryska trupper är nära att ta över kontrollen av Soledar, en gång en stad med omkring 10 000 invånare. Men "de ryska framgångarna har ett mycket högt pris", säger han.

Soledar och staden Bachmut ligger i mitten av en sned triangel i östra Ukraina där städerna Kramatorsk, Luhansk och Donetsk utgör triangelns hörn. Området är känt för bland annat saltgruvor, och de underjordiska gruvgångarna har blivit ytterligare en faktor i krigföringen med strider från luft, på marken och under jord.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons