Annons
Nyheter

Blodbad i synagoga i Jerusalem

Ett antal israeler har dödats och flera skadats mycket svårt i en terrorattack mot en synagoga i det ultraortodoxa området Har Nof i västra Jerusalem.
Nyheter • Publicerad 18 november 2014
Foto: 
Foto: 
Foto: Ariel Schalit

Ett antal israeler har dödats och flera skadats mycket svårt i en terrorattack mot en synagoga i det ultraortodoxa området Har Nof i västra Jerusalem.

"Vi kommer att svara hårdhänt", säger Israels premiärminister.

Annons

De två gärningsmännen som slog till i gryningen tros ha varit palestinier, förklädda till ultraortodoxa judar.

"Två terrorister tog sig in. . . beväpnade med en pistol och en yxa", heter det i en poliskommuniké enligt AFP.

Polisen skriver att gärningsmännen "neutraliserades", med andra ord sköts ihjäl av tillskyndande polis.

Mellan 10 och 15 bedjande rapporteras ha skadats i attacken. Upp till fem av dem dödförklarades senare på morgonen.

Fördömanden av dådet strömmar in från hela världen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar attacken "ett fasansfullt dåd mot oskyldiga bedjande människor".

– Vi vill förstås att palestinska ledare ska ta avstånd från den här typen av terroristhandlingar så som man gör runt om i världen.

Islamistiska Hamas, som styr Gazaremsan, reagerar snarare med glädje, och kallar attacken en hämnd för en palestinsk busschaufför som hittades hängd under omdiskuterade omständigheter häromdagen.

Men palestiniernas president Mahmud Abbas, som har makten på Västbanken, är modstulen. "Presidenten fördömer attacken mot judiska troende på en av deras böneplatser i västra Jerusalem, och fördömer dödandet av civila oavsett vem som ligger bakom", heter det i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är också bister, och tycker att även Abbas – känd också som Abu Mazen – är medskyldig.

Annons

"Detta är ett direkt resultat av den uppvigling som leds av Hamas och Abu Mazen, uppvigling som omvärlden ignorerar på ett oansvarigt sätt", säger Netanyahu i en kommuniké, som fortsätter: "Vi kommer att svara hårdhänt på dessa brutala mord".

Samtidigt meddelar Israels säkerhetsminister att man inom kort ska lätta på restriktionerna för att bära vapen i självförsvar.

Margot Wallström noterar att spänningarna har trappats upp de senaste månaderna.

– Det kommer efter en väldigt orolig tid i Jerusalem. En rad våldshandlingar har följt på varandra. Vi vill inte att det ska eskalera till en spiral av våld.

Israelexperten Anders Persson är mycket pessimistisk.

– Det går spikrakt utför och nu finns risken för inbördeskrig, säger han.

Extrema palestinska grupper har den senaste tiden också utfört flera bilburna attacker i Israel, där sammanlagt minst fem israeliska liv har krävts. Ett antal palestinska gärningsmän har dödats. Även oskyldiga palestinier har mist sina liv, i flera fall under så omtvistade omständigheter att konflikten underblåsts ytterligare.

Bakgrunden är bland annat den flertusenåriga oenigheten om Tempelberget. Med hänvisning till oroligheter har Israel tidvis begränsat tillgången till Tempelberget, som är heligt för både judar, kristna och muslimer. Restriktionerna har i sin tur utlöst gatuprotester.

Johanna Strömquist vid det svenska generalkonsulatet i Jerusalem säger till TT att säkerhetsläget i staden har varit spänt ända sedan början av sommaren. De senaste veckorna har det skärpts ytterligare, med nästan dagliga sammandrabbningar och incidenter.

– Men våldet är ganska lokalt. Det beror mycket på var i staden man är. Det spända läget märks framför allt på att det är mer säkerhetsstyrkor ute på gatorna, säger Strömquist, som är biträdande generalkonsul i Jerusalem.

Annons

TT: Avråder ni från resor till Jerusalem?

– Nej, men man bör iakttaga försiktighet och vara vaksam.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons