Annons
Nyheter

Björn fri – efter 20 år i bur på krogen

Albanien • Publicerad 8 december 2022
Brunbjörnen Mark har lämnat Albanien och förts till ett djurskyddsområde i Österrike.
Brunbjörnen Mark har lämnat Albanien och förts till ett djurskyddsområde i Österrike.Foto: Franc Zhurda/AP/TT
Björnen fick sövas inför transporten till Österrike under onsdagen.
Björnen fick sövas inför transporten till Österrike under onsdagen.Foto: Franc Zhurda/AP/TT

Brunbjörnen Mark och hans syster Liza fördes till en restaurang i Albaniens huvudstad Tirana som små. Där har de båda björnarna tillbringat sina liv med att roa gäster som besökt krogen.

Under usla förhållanden och med bristfällig kost har björnarna levt i en bur på 100 kvadratmeter med betonggolv i 20 år, uppger Sajmir Shehu vid djurorganisationen Four Paws.

Annons

Mark, som har blivit kraftigt överviktig och fått svårt att röra på sig, har utvecklat ångestsyndrom och även blivit aggressiv. Björnens mående förvärrades ytterligare efter det att hans syster dog 2020.

– Mark grät i två, tre månader, berättar hans skötare för AFP.

Efter 20 år i fångenskap har björnen nu flyttats till ett djurskyddsområde i norra Österrike. Enligt Four Paws är Mark i behov av akutvård för att överleva.

"Medan befrielsen av Mark är en viktig milstolpe, riskerar björnar i Albanien fortfarande att bli misshandlade som husdjur eller turistattraktioner i framtiden om inte lagen ändras", säger organisationen i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons