Annons
Nyheter

Björling i livräddningsdrama

Det blev hjärt- och lungräddning när handelsminister Eva Björling (M) skulle valkampanja i Norrtälje på torsdagen.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

En äldre man segnade ner på gatan utanför valstugorna och Björling, som är sjukvårdsutbildad och har jobbat på akuten, sprang fram och hjälpte aktivt till med hjärt- lungräddning, skriver Norrtelje Tidning på nätet.

Mannen rapporteras ha slagit bakhuvudet i stenläggningen och blödde kraftigt. Andning och puls upphörde under kort tid, men tack vare räddningsinsatserna kom hjärtverksamheten igång igen. Han fördes till sjukhus.

Annons

– Jag höll på med en intervju för lokaltidningen. Då plötsligt segnade den här äldre herren ner på gatan. Jag handlade på instinkt och sprang dit, berättar Björling för TT.

Väl där fann hon en äldre man med väldigt svag puls och som blödde eftersom han fallit med huvudet i gatan.

– Vi var några stycken som hjälptes åt att göra hjärt- och lungräddning och ringa 112. Jag försökte mest ha koll på hur han mådde genom att ta pulsen och se på färgen på läpparna, säger hon.

– Han andades och hade puls när ambulansen kom.

TT: Tänker du hälsa på honom på sjukhuset?

– Det har vi inte bestämt ännu. Det viktigaste är att det går bra för honom.

Björling, som är legitimerad tandläkare och dessutom har jobbat på akuten, säger att det var fantastiskt att se hur människorna på gatan samarbetade och slöt upp kring mannen. Hon noterar hur viktigt det är att så många som möjligt får lära sig och öva på hjärt- och lungräddning.

TT: Vad skulle du egentligen göra i Norrtälje?

– Besöka valstugan och peppa de lokala moderaterna och tala om frågor som näringslivsklimat, fastighetsskatt och kommunikationer. Men det är alltid, alltid viktigare att rädda liv.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons