Annons
Nyheter

Björklund: Vallöftena klaras

Den borgerliga minoritetsregeringen klarar att få igenom större delen av sitt valmanifest.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

Den bedömningen gör Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund och Folkpartiledaren Jan Björklund.

TT: Klarar regeringen att få igenom de viktigaste löftena?

Annons

– Ja, absolut. Huvuddelen är ju budgetrelaterade så det får vi igenom, såvida inte alla andra partier har ett gemensamt motförslag och då får ju de regera. Men det är ju osannolikt, säger Björklund.

Men det finns en del frågor som kräver ett samarbete, konstaterar Björklund och nämner det beslut som riksdagen i höst måste fatta om den svenska styrkan i Afghanistan. De rödgröna och Sverigedemokraterna har samma uppfattning om att den ska dras tillbaka.

– Den frågan måste hanteras men jag förutsätter att Socialdemokraterna och möjligen också Miljöpartiet är beredda till det. Ända fram tills de gjorde sin rödgröna kompromiss tyckte ju Socialdemokraterna precis som regeringen. Men frågan måste diskuteras, säger han.

KD-ledaren Göran Hägglund jämför med 1991–1994, under regeringen Carl Bildts tid då Ny demokrati var vågmästare och hans själv gruppledare i riksdagen.

– Nu har vi en ny budgetlag som gör att beslut fattas i ett enda sammanhang och där det fordras att alla partier måste ha ett gemensamt motförslag. Det kommer knappast att inträffa. Så vi får igenom vår budget, säger han.

Därför kan det mesta i valmanifestet genomföras, resonerar Hägglund.

Samtidigt konstaterar han att det finns en del frågor som man måste fundera över, där det kan behövas samtal med både Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Men Hägglund vill inte ha in Miljöpartiet i en regering.

– Nej vi har bildat Allians för Sverige för att vi är politiskt goda grannar med mycket av värderingsgrunden gemensamt. Om det kom ett parti utifrån med en annan grundsyn skulle samarbetet byta karaktär och riskera till att vi inte bara behöver hantera problem som ligger framför oss utan också sånt som vi redan löst som Förbifart Stockholm, energipolitik och jobblinjen, säger han.

FP-ledaren Jan Björklund menar att vad som krävs är ett mer konstruktivt samarbete i riksdagen, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, i första hand Miljöpartiet.

Annons

– Statsministern har ju sagt att kontakter ska tas med Miljöpartiet men så vitt jag vet är de ännu inte tagna, säger han.

På fredagen samlades Kristdemokraternas och Centerns partistyrelser samt Folkpartiets nya nyvalda riksdagsgrupp till möten i riksdagshuset.

KD ska bland annat fatta beslut om att tillsätta en särskild arbetsgrupp som ska diskutera orsaken till partiets kräftgång de senaste valen och komma med nya förslag på hur partiet ska gå vidare.

– Den ska titta på ett längre skeende eftersom det gick sämre 2002 än 1998, sämre 2006 än 2002 och sämre 2010 än 2006, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

Han konstaterar att när det går dåligt för ett parti blir den allmänna uppfattningen att allt har gått fel och när det går bra så är allt lysande.

– Det finns alltid olika käpphästar som folk rider in på, säger han.

Folkpartiets nya riksdagsgrupp gick igenom hur läget ser ut. Partiet missade ett par mandat med minsta möjliga marginal. Jan Björklund säger att han själv inte kommer att överklaga, att det är upp till personer som bor i valdistrikten att göra det.

– Men hade jag vetat på förhand att det fattades 13 röster sammantaget i Värmland och Göteborg så hade jag väl gjort någon extra kampanjresa dit, säger han.

Enligt Björklund och Hägglund har allianspartierna ännu inte börjat diskutera hur regeringsposter ska fördelas. Följer man valresultatet till punkt och pricka så skulle till exempel KD förlora en av sina tre ministerposter.

Efter valet 2006 var det en matematisk fördelning som gällde med ett undantag, Moderaterna gav Folkpartiet en extra ministerpost.

Annons

– Det här ska vi diskutera mellan partierna. Matematiken är ju alltid grunden men ett samarbete är inte bara matematik, säger Hägglund.

Finansmarknadsminister Mats Odell (KD), som i så fall skulle sitta löst, har tidigare sagt att tre ministerposter är ett minimum för att samarbetet i regeringen ska fungera.

Enligt Hägglund kommer regeringens diskussioner också att handla om hur en regering ska se ut, om man ska behålla den uppdelning av departement som man har i dag.

– Har vi en optimal regeringskansliorganisation eller behöver vi tänka om? säger han.

De rödgröna och Sverigedemokraterna anser att inga nya statliga bolag ska säljas och därmed finns en majoritet i riksdagen emot det.

Men enligt Hägglund behöver det inte innebära några problem för regeringens planer eftersom den redan har ett bemyndigande från riksdagen att sälja.

Detsamma påpekar Folkpartiets statssekreterare Helena Dyrssen när TT frågar om det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons