Annons

Rysk offensiv mot Bachmut förvånar bedömare

Ett stort slag pågår om Bachmut i östra Ukraina. Ryska invasionsstyrkor satsar stor kraft på att inta staden.
Men dess strategiska betydelse är ifrågasatt.
Ukraina • Publicerad 2 december 2022
Ett lågt flygande stridsflygplan i närheten av Bachmut i slutet av november.
Ett lågt flygande stridsflygplan i närheten av Bachmut i slutet av november.Foto: Libkos/AP/TT
Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan i Stockholm. Arkivbild.
Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Slagen om Bachmut har böljat i våldsamma vågor, i slutet av maj var striderna mycket hårda med omfattande förluster. De senaste veckorna har det ryska försvarsdepartementet upprepat stora insatser mot staden och i återkommande rapporter säger Ryssland att man intagit flera orter ett par mil utanför Bachmut.

Men den ryska invasionsoffensiven förvånar militära strateger. En av dem är den tidigare försvarsattachén i Ukraina, Peter Lidén, som numera är på Försvarshögskolan i Stockholm.

Annons

– Bachmut har blivit viktigt av symboliska skäl. Ryssland är bevisligen berett att offra mycket, och lidit stora förluster, i framryckningarna. Det har varit lite av en gåta, och det har spekulerats mycket varför Ryssland gör det, säger Lidén som väl känner till landområdet.

Känslomässig seger

– Det har sagts att Bachmut är strategiskt viktig som språngbräda mot orter längre västerut som Ukraina försvarar. Men trots att det finns sådana militärt viktiga platser i området så kan jag inte se att just Bachmut har den betydelsen, fortsätter Lidén.

En anledning kunde vara närheten till huvudorten Kramatorsk som Ukraina har hållit sedan invasionen. Kramatorsk är mycket viktig för Ukraina, inte minst då militären haft delar av en högre stab i staden. Men just därför är staden väl försvarad och hotas knappast av ryska armén.

Därmed återstår känslomässiga resonemang i de ryska stridsbesluten, sådana som kan få återverkningar på en större krigsbild.

– Ryssland har investerat mycket och tagit stora förluster (i och runt Bachmut). Det i sig gör att det är svårt för Ryssland att backa, säger Lidén.

Många straffångar

I den ryska offensiven i maj och juni försvarades området av ukrainskt hemvärn, territorialförsvaret. Nu har förstärkning anlänt med mer kvalitativa, stridserfarna fältförband.

Ryssland har å sin sida förstärkt med enheter som tillhör bland annat ryska, nominellt privata, säkerhetsföretag som till exempel Wagnergruppen.

Men Peter Lidén ifrågasätter delvis kompetensen hos Wagners på sistone rekryterade soldater, många av dem tidigare fångar:

– Det är stora volymer av straffångar man rekryterat. De varken utbildas, utrustas eller har förutsättningar för att bli duktiga soldater i välfungerande förband.

Han säger samtidigt att Wagners styrkor fungerar som ett komplement till de reguljära ryska förbanden.

Straffångar offras

Annons

– De kan ta stora förluster med straffångar, då det inte är särskilt kontroversiellt i Ryssland.

Striden om Bachmut kan därmed också vara ett sätt för den ryske operative befälhavaren i Ukraina, generalöverste Sergej Surovikin, att visa upp åtminstone smärre militära framgångar inför Moskva och president Vladimir Putin.

– Om Surovikin inte längre får det mandat som han verkar ha fått från president Vladimir Putin, och om Putin återigen börjar lägga sig i taktiska beslut, markerar det också ett skifte i den ryska krigföringen, säger Lidén och hänvisar till den senaste tidens frånvaro av ryska framgångar, militärt och på andra sätt, trots massivt användande av fjärrstridsmedel som bland annat iransk ammunition och drönare.

Den utsatta civilbefolkningen i Ukraina lider, el- och vattenbristen är omfattande även i regioner där inte dagliga strider pågår i det ryska invasionskriget. Samtidigt inser Ukrainas ledning att det är just militärt som lidandet och själva kriget måste avgöras och avslutas, innan eventuella förhandlingar kan vidta för att avsluta den vidare konflikten.

Överstelöjtnant Lidén tror att Ukrainas militära befälhavare därför nu, i ett snart kommande nästa steg, bland annat blickar mot regionen Zaporizjzja.

– Det är rysk sida orolig för, ryska armén måste, för att ha hopp om att försena en kommande befrielse av Krim, hindra att ukrainarna kommer ner längre söderut i den delen av landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons