Annons
Nyheter

Bilförare med mobil dödar

SMS-ande bilförare orsakar tusentals dödsfall om året i USA, enligt en ny undersökning.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

Bilförare som kör medan de använder mobiltelefonen har dödat omkring 16 000 människor mellan 2001 och 2007 i USA enligt en rapport som offentliggjordes i torsdags.

Beräkningen är det första vetenskapliga försöket att kvantifiera antalet som dödats och skadats i trafiken i samband med mobiltelefonanvändning.

Annons

"Våra resultat visar att den senaste tidens snabbt växande användande av textmeddelanden har resulterat i tusentals dödsfall", enligt rapporten, gjord av Fernando Wilson och Jim Stimpson vid University of North Texas, och publicerad i American Journal of Public Health.

Vid undersökningen har man kombinerat statistik från trafikmyndigheterna i de olika delstaterna med uppgifter om telefonanvändande från den reglerande telekommunikationsmyndigheten FCC.

– Sedan omkring 2001–2002 har textmeddelandena ökat med flera hundra procent, säger Fernando Wilson.

– Våra modeller sedan 2001 visar att 16 000 människor har dött fram till nu och detta tillskriver vi ökningen i just textandet av sms, säger Wilson.

Enligt Wilson har 30 delstater förbjudit förare att skriva sms vid bilkörning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons