Annons

Bildt: Det blir en besvärlig regeringsbildning

Han vågar inte sia om valresultatet, men oavsett utgången lär det bli en besvärlig regeringsbildning, säger tidigare moderate statsministern Carl Bildt.
Vad gäller M och SD ser han både samsyn och stora skillnader.
Politik • Publicerad 7 september 2022
Moderaternas tidigare partiledare Carl Bildt under ett torgmöte på Olof Palmes plats vid Uppsala Centralstation under onsdagen.
Moderaternas tidigare partiledare Carl Bildt under ett torgmöte på Olof Palmes plats vid Uppsala Centralstation under onsdagen.Foto: Christine Olsson/TT

Det ser ruggigt jämnt ut mellan blocken inför söndagens riksdagsval. Carl Bildt har slutat läsa opinionsundersökningar, säger han till TT.

TT: Hur tror du att det går i valet?

Annons

– Det vet jag inte. Jag är alltid jätteusel på att tippa valresultat, jag är helt värdelös.

TT: Du har haft fel förut?

– Nästan alltid fel.

M-ledaren Ulf Kristerssons underlag "kunde varit bättre", men det är i alla fall bättre än Socialdemokraternas Magdalena Anderssons dito, säger han vidare.

TT: Vad tycker du om samarbetet med SD?

– Det vet jag inte.Nu är det viktigt att varje parti står för sig själva, så får vi se vad man kommer överens om och vad man inte kommer överens om.

Det är mycket som skiljer M från SD, framhåller Bildt.

– Jag vill ha ett mer öppet och dynamiskt och globalt inriktat samhälle, de är lite mer inskränkta och tillbakablickande.

– Sedan finns det mycket av de konkreta sakfrågorna i riksdagen, som det uppenbarligen är möjligt att samarbeta kring.

Det enda som är riktigt säkert är att det med all säkerhet blir en besvärlig regeringsbildning, säger Bildt, och tillägger:

– Den blir påtagligt mycket mer besvärlig på andra sidan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons