Annons
Nyheter

Bildläcka från Xinjiang när FN-chef är där

En hackare har för första gången fått ut bilder från Kinas fångläger i Xinjiang, skriver norska Aftenposten, som ingår i en internationell grupp medier med tillgång till materialet. Avslöjandet kommer samtidigt som FN:s människorättschef är i Xinjiang.
Kina • Publicerad 24 maj 2022
Hur mycket får Michelle Bachelet, till vänster, egentligen se under sin Kina-resa? Bilden är från den sydliga storstaden Kanton (Guangzhou) i måndags.
Hur mycket får Michelle Bachelet, till vänster, egentligen se under sin Kina-resa? Bilden är från den sydliga storstaden Kanton (Guangzhou) i måndags.Foto: Deng Hua/Nya Kina/AP/TT

Bilder och andra filer ska ha plockats från polisdatorer i Kina av hackaren. Av materialet framgår att högt uppsatta kinesiska ledare är direkt inblandade i den brutala behandlingen av hundratusentals uigurer och andra muslimer i provinsen.

Den kinesiska regimen har beskrivit stora anläggningar där människor arbetstränas i den isolerade provinsen. Men människorättsgrupper rapporterar att folk snarare låses in och tvångsarbetar.

Annons

FN-toppen Michelle Bachelet är i Xinjiang på tisdagen, som del i en rundresa i Kina. Men västvärlden tvivlar på att hon får se något annat än de välregisserade miljöer Kinas styrande vill visa upp.

– Om FN-teamet inte får obegränsad tillgång i Xinjiang litar jag inte på deras rapporter, säger Nursimangul Abdureshid, en uigur som lever i exil i Turkiet, till nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons