Annons
Nyheter

BILDEXTRA: 25 år sedan Olof Palme mördades

I dag är det 25 år sedan Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2011
Mordplatsen på Sveavägen i Stockholm.
Mordplatsen på Sveavägen i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Vid platsen där Olof Palme mördades för 25 år sedan, i hörnet av Sveavägen och Olof Palmes gata i centrala Stockholm, ligger ett fång röda rosor vid den minnesplakett som är inlagd i trottoaren. Intill brinner också minnesljus och enstaka personer stannar till för att tända ljus och stå en stund vid platsen.

Också framför Olof Palmes gravsten vid Adolf Fredriks kyrka ligger ett fång röda rosor intill minnesljus. Bakom gravstenen står en hedersvakt med Sveriges, Socialdemokraternas och FN:s flaggor.

Annons

Enstaka personer går förbi, lägger ner blommor och tänder ljus. De äldre besökarna tar av kepsar och mössor inför gravstenen och bugar i respekt.

Ett stort medieuppbåd har samlats vid gravplatsen inför Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlins besök.

När kyrkans klockor klämtade för tolvslaget kom partiordförande Mona Sahlin och partisekreterare Ibrahim Baylan.

Sahlin bar en enorm krans, bunden med rosor och grönt. När hon lade ner kransen vid graven fällde hedersvakten fanorna.

– Det känns väldigt, väldigt sorgligt, men man känner sig också stark. Det är sorgligt för att man tänker på hur mycket Palme hade kvar, hur mycket han hade kunnat vara med och göra. Men man känner sig också stark för att nu, äntligen efter 25 år, är det inte bara mordoffret Olof Palme vi talar om, utan det är politikern, det är internationalisten, ideologen. Det skrivs böcker om hans politik, och det ger ju styrka trots att det är 25 år sedan, sade Mona Sahlin till TT efter kransnedläggningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons