Annons
Nyheter

Bidens löfte: Vi står tillsammans

President Joe Biden lovar de nordiska ledarna att USA aldrig sviker Europa i en konflikt.
– Jag garanterar det, det finns inget tvivel om det. Vi står tillsammans, säger han.
Politik • Publicerad 13 juli 2023
USA:s president Joe Biden under en presskonferens i samband med toppmötet mellan USA och Norden under torsdagen.
USA:s president Joe Biden under en presskonferens i samband med toppmötet mellan USA och Norden under torsdagen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter USA-Nordentoppmötet i Helsingfors underströk Biden vid den avslutande presskonferensen att Europa kan lita på att USA förblir engagerad i Nato.

– Att det skulle uppstå en konflikt i Europa, bland våra vänner, utan att USA ingriper, det har aldrig hänt i modern tid, säger Biden.

Annons

– Fred och säkerhet i Europa är avgörande för USA:s säkerhet.

I Europa finns till och från en oro för att USA ska dra sig tillbaka och låta européerna sköta sin säkerhet själv. Den oron växte till exempel med den förre presidenten Donald Trump.

Stort stöd

Biden försäkrar dock att det finns ett överväldigande stöd bland det amerikanska folket och kongressen för att USA fortsatt ska vara engagerat i Nato.

Han vände sig också till värden för toppmötet, Finlands president Sauli Niinistö.

– Vi kommer att försvara varje tum av Natos territorium och det inkluderar Finland, sade Biden.

Förutom att hela Norden snart kan vara en del av Nato, håller Finland, Sverige och Danmark på att förhandla fram avtal om fördjupat försvarssamarbete med USA.

Niinistö fick frågan om Finland kan tänka sig permanent amerikansk trupp på finländsk mark, men han hänvisade till att förhandlingar pågår.

Räknar med Sverige

USA:s president uppgav att Nato aldrig stått så enat och starkt som nu och visade inget tvivel om att Sverige blir medlem inom kort. Biden gläds över den överenskommelse som Turkiet, Sverige och Nato nådde i måndags.

– Snart kommer vi att vara 32 allierade, sade Biden.

– Sverige och Finland kommer att vara ett betydelsefullt bidrag till Natos styrka, säkerhet och enighet.

Annons

USA-Nordentoppmötet hölls under torsdagseftermiddagen i den finländske presidentens palats i centrala Helsingfors.

Att Biden kom till Helsingfors ses som ett sätt att visa att Norden blir allt viktigare för USA.

Inte första

Torsdagens toppmöte är dock inte det första där en amerikansk president träffar alla de nordiska ländernas ledare samtidigt. Ett liknande toppmöte hölls i Stockholm 2013. Tre år senare besökte de nordiska ledarna Washington.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har träffat Biden tre gånger på drygt en vecka nu.

– Jag har på sista tiden träffat dig mer än min egen familj. Och jag gillar det, sade den svenske statsministern när han mötte Biden i Helsingfors.

Den amerikanske presidenten beskrev toppmötet som "produktivt". På agendan stod inte bara säkerhetspolitik.

Så länge som krävs

Ett annat gemensamt intresse för USA och Norden är stödet till Ukraina. De nordiska länderna har, liksom USA, gett en stor mängd krigsmateriel till Ukraina.

I uttalandet från toppmötet lovar länderna att fortsätta med stödet till Ukraina så länge det krävs. De åtar sig även att arbeta diplomatiskt för största möjliga internationella stöd för en rättvis och hållbar fred i Ukraina.

Ytterligare ett gemensamt intresse är utvecklingen av grön teknik och annan teknik. Där anses nordiska länder ligga i framkant.

Enligt uttalandet från mötet ska länderna öka samarbetet kring teknologi som 5G och 6G, AI, cybersäkerhet och kvantteknologi.

Under toppmötet diskuterades ökat samarbete kring grön teknik, energisäkerhet och tillgången till viktiga mineraler.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons