Annons
Nyheter

Biden stöder de strejkande i Detroit

USA • Publicerad 15 september 2023
USA:s president Joe Biden talar om strejken i Detroit.
USA:s president Joe Biden talar om strejken i Detroit.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Vid midnatt till fredagen lokal tid lade 13 000 arbetare vid General Motors, Ford och Stellantis Jeep i Detroit ned sina arbeten.

Och de strejkande får nu stöd av president Joe Biden.

Annons

– Ingen vill ha strejker. Men jag respekterar arbetarnas rätt att använda de alternativ de har som en kollektiv förhandlingstaktik, och jag förstår deras frustration, säger Biden i Vita huset.

Fackförbundet UAW hävdar att företagen gör så stora vinster att de kan gå med på krav som 32-timmars arbetsvecka och generösare pensionsplaner.

– Rekordvinsterna har inte fördelats rättvist. Företagen har kommit med ordentliga bud, men jag tycker att de kan gå ännu längre för att säkerställa att deras rekordresultat också innebär rekordavtal för UAW:s medlemmar, säger Biden.

Presidenten uppger också att han har skickat regeringsrepresentanter till Detroit som ska hjälpa till vid förhandlingarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons