Annons
Nyheter

Biden inspekterar brandskador i Colorado

USA:s president Joe Biden reser till Colorado för att se förödelsen efter Marshallbranden, där fler än tusen byggnader förstördes.
USA • Publicerad 7 januari 2022
Hela kvarter är utbrända i Boulder County. Arkivbild.
Hela kvarter är utbrända i Boulder County. Arkivbild.Foto: Hart Van Denburg/AP/TT
Ett hem slukas av lågorna i Louisville. Arkivbild.
Ett hem slukas av lågorna i Louisville. Arkivbild.Foto: Christian Murdock/AP/TT

Närmare 1 100 bostäder och andra byggnader förstördes i Marshallbranden i Boulder County i Colorado den 30 december, i en ny uppskattning från det lokala styret.

– Att se allt brinna så totalt på torsdagskvällen var fruktansvärt. Och att se det nu, berövat sin personlighet och historia, är bara sorgligt, säger Clint Folsom, borgmästare i staden Superior, som tillsammans med Louisville drabbades värst, till 9News.

Annons

Hans mammas hus var ett av de 378 hemmen i staden som förstördes i branden, som förkolnat hela kvarter.

– Utan alla de vanliga byggnaderna så känner du dig nästan vilsen. Var är allting? För så mycket är borta, säger Folsom.

Joe Biden kommer att med sin fru Jill Biden resa till Colorado på fredagen för att inspektera skadorna efter branden. På nyårsdagen godkände presidenten det nödläge som utlysts, vilket gör att statliga pengar frigörs till de drabbade.

Branden startade på de snustorra gräsfälten utanför Denver och spreds snabbt mot storstadsområdet av kraftiga vindar, och tvingade mer än 30 000 personer att evakuera.

– När jag åkte in till staden så var det surrealistiskt. Att ha en brand av den här magnituden i vårt lilla område, säger Louisvilles brandchef Diane Schroeder till tv-kanalen 4CBS Denver.

"En brandmans mardröm"

Schroeder var ledig den dagen, men kallades likt övriga lediga in. Vindbyarna blåste i orkanstyrka.

– Det är en brandmans mardröm för du kan inte kontrollera vinden. Tankarna gick: "det här är fruktansvärt" och "snälla låt vindarna upphöra", säger Schroeder.

Två personer saknas efter branden, men man har hittat mänskliga kvarlevor i resterna av den bostad där en av de saknade bodde. Med tanke på hur snabbt branden spreds och hur omfattande den blev har experter förundrats över hur pass få som befaras ha omkommit.

Branden beräknas ha orsakat materiella skador på mer än en halv miljard dollar, och klassas som den mest destruktiva som registrerats i delstaten.

Orsaken till branden håller på att utredas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons