Annons
Nyheter

Biden erkänner Söderhavsländer

USA • Publicerad 25 september 2023
Cooköarnas premiärminister Mark Brown och USA:s president Joe Biden i Vita huset på måndagen.
Cooköarnas premiärminister Mark Brown och USA:s president Joe Biden i Vita huset på måndagen.Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA erkänner Cooköarna och Niue som självständiga och oberoende stater och ska upprätta diplomatiska band med de två önationerna i Söderhavet.

Det meddelar Joe Biden på ett möte i Vita huset med flera Stillahavsländer. Erkännandet ska med presidentens ord "bidra till en fri och öppen Stillahavsregion".

Annons

Beslutet är ett led i Vita husets ambitioner att öka sitt inflytande i regionen, och därmed mota Kinas propåer mot önationerna.

Kinas inflytande i regionen märktes under forumet genom att Salomonöarnas premiärminister Manasseh Sogavare inte deltog, hans nation har sedan i fjol ett säkerhetsavtal med Kina.

Cooköarna och Niue, som tillsammans har mindre än 20 000 invånare, är autonoma men är fritt anslutna till Nya Zeeland, främst i utrikespolitiska och militära frågor.

Niue är för svensk del mest känt för domännamnet nu.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons