Annons
Nyheter

Biden lovar långsiktigt stöd till orkanoffer

USA:s president Joe Biden inspekterar under onsdagen efterdyningarna av orkanen Ian i Florida.
USA • Publicerad 5 oktober 2022
President Joe Biden träffar drabbade av orkanen i Florida.
President Joe Biden träffar drabbade av orkanen i Florida.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Flygbild med presidenthelikopter och följe över drabbade Florida.
Flygbild med presidenthelikopter och följe över drabbade Florida.Foto: Olivier Douliery/pool via AP/TT

Dödssiffran har fortsatt att stiga efter den svåra stormen. Minst 76 människor har enligt myndigheterna omkommit i stormen i delstaten. Amerikanska tv-kanaler rapporterar dock att minst 100 har mist livet.

Det var i förstörelsens spår som president Biden tog på sig den statsmannalika blåvitrandiga skjortan för att försöka lugna med förhoppningar om federalt stöd till de drabbade.

Annons

– Jag vet att många av er vaknar om morgonen med oro, ångest hur ni ska klara av framtiden, sade Biden i ett kort tal efter besök på de mest drabbade områdena. Han lovade att lägga till federalt stöd till det som delstaten ger. Och, sade han, även de som saknar försäkring ska få hjälp att klara sig.

Ström saknas

Ian är en av de kraftigaste stormarna som har drabbat USA hittills. Den jämnade hela bostadsområden med marken och gjorde miljoner strömlösa förra veckan. Flera hundra tusen väntar fortfarande på att få strömmen tillbaka.

Vid besöket reste Biden över förstörda områden i sydvästra Florida med helikopter och fick en uppdatering av räddningschefen om läget. Han träffade människor som överlevt stormen.

Besöket är även politiskt viktigt, då president Biden och delstatens guvernör, konservative Ron DeSantis, måste samarbeta.

DeSantis är en kontroversiell politiker på högerkanten, som vill utmana expresidenten Donald Trump inom det republikanska partiet. Han är en frän kritiker av president Biden, som har svarat med att porträttera DeSantis som en del av en växande extremhöger.

Politiskt lugn

Men orkanen Ian har tvingat fram en politisk vapenvila mellan de två, och DeSantis har sagt att regeringen har varit snabb att tillhandahålla hjälp.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre sade inför besöket att det befinner sig"ovanför politiken".

– Det kommer att finnas många tillfällen, mycket tid att diskutera skillnader mellan presidenten och guvernören, men det är inte läge nu, sade hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons