Annons
Nyheter

Domstol: Cementas tillstånd var lagligt

Regeringens tillfälliga tillstånd för Cementas kalkbrytning på Gotland strider inte mot lagen, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.
Ekonomi • Publicerad 7 december 2022
Det tillfälliga tillståndet för Cementas kalkbrytning har prövats. Arkivbild.
Det tillfälliga tillståndet för Cementas kalkbrytning har prövats. Arkivbild.Foto: Karl Melander/TT

– Det gör oss förvånade, här har regeringen åsidosatt grundlagen. Det här sänder signaler att stora företag kan få undantag och specialsydda regler, säger Carl Schlyter, som överklagat regeringsbeslutet.

Stora företag

Han tycker att regeringen har fått ett otillräckligt underlag för sitt beslut som bara bygger på Cementas egna utsagor.

Annons

– Vi får skämmas i Bryssel, säger han.

Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen, som också är en av de överklagande organisationerna, är ganska bestört över domstolens beslut.

– Det här är allvarligt. Högsta förvaltningsdomstolen ger klartecken till att man kan stifta lagar som bara gäller ett bolag, säger han.

Men Byggföretagen välkomnar beskedet.

"Cementkrisen kräver precis som elkrisen ett bredare synsätt än stuprörsperspektivet. Regering och riksdag får inte stå maktlösa när det kommer till beredskap och försörjningstrygghet" skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Även branschorganisationen Svensk Betong är nöjd med dagens dom.

"Speciallagen var nödvändig för att lösa den akuta situation som uppstod kring cementförsörjningen förra sommaren" skriver Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong, i ett pressmeddelande.

Cementa fick ett tillfälligt tillstånd av regeringen att bryta kalk på Gotland. Beslutet togs efter det att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan på grund av otillräcklig miljökonsekvensbeskrivning.

Regeringen ryckte då in och en enig riksdag röstade igenom en tillfällig ändring i miljöbalken, som snabbt gav Cementa ett tillfälligt tillstånd. Detta kritiserades, bland annat avrådde Lagrådet.

Fyra miljöorganisationer – Greenpeace, Urbergsgruppen, Naturskyddsföreningen på Gotland och Naturskyddsföreningen på riksnivå – överklagade det tillfälliga tillståndet.

Annons

Nu har domstolen avgjort ärendet, och skriver:

"Avvärja akut kris"

"De aktuella lagändringarna syftade till att avvärja en akut risk för allvarliga samhällskonsekvenser till följd av cementbrist. Regeringen bedömde att lagändringarna måste komma på plats snabbt".

Om inte tillståndet gavs snabbt fanns risk för skador på byggnader och egendom för cementproduktion, och därmed också risk för akut cementbrist. Därför var det rätt av regeringen att fatta de snabba besluten, enligt domstolen.

Fakta: Turerna kring Cementa

Den 6 juli 2021 avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Skälet var stora brister i miljökonsekvensbeskrivningen. De gällde särskilt bedömningar av inverkan på grundvattnet.

Högsta domstolen sade den 25 augusti förra året nej till att ta upp Cementas överklagan.

För att undvika risk för cementbrist tog regeringen fram en lag som öppnade för tillfälliga undantag i miljöbalken och möjlighet för regeringen att bevilja ett tillfälligt tillstånd för Cementa.

Lagrådet sade nej till regeringens förslag. Men regeringen gick vidare med en proposition och den 29 september röstade riksdagen enhälligt ja till lagförslaget.

Efter behandling av en ansökan om tillfälligt tillstånd från Cementa gav regeringen bolaget klartecken att fortsätta bryta till den sista december 2022.

Fyra miljöorganisationer överklagade, men Högsta förvaltningsdomstolen har funnit att regeringen tillstånd inte strider mot någon lag.

Cementa har börjat om med sin tillståndsprocess och lämnat in en ny ansökan om tillstånd till mark- och miljödomstolen. Den domen väntas den 13 december.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons