Annons
Nyheter

Honeth siktar på högskoleprov i höst

Regeringen utser Peter Honeth som nationell samordnare för högskoleprovet. Första uppgiften blir att om möjligt ordna ett begränsat högskoleprov i slutet av oktober.
Utbildning • Publicerad 10 september 2020
Regeringen utser Peter Honeth som nationell samordnare för högskoleprovet. Första uppgiften blir att om möjligt ordna ett begränsat högskoleprov senast i slutet av oktober. Arkivbild.
Regeringen utser Peter Honeth som nationell samordnare för högskoleprovet. Första uppgiften blir att om möjligt ordna ett begränsat högskoleprov senast i slutet av oktober. Arkivbild.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Peter Honeth, tidigare bland annat statssekreterare i utbildningsdepartementet, blir regeringens nationelle samordnare för högskoleprovet. Arkivbild.
Peter Honeth, tidigare bland annat statssekreterare i utbildningsdepartementet, blir regeringens nationelle samordnare för högskoleprovet. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

– Min bedömning är att det finns möjligheter att genomföra provet i höst, annars hade jag inte tagit uppdraget, säger Peter Honeth till TT.

Honeth har bred erfarenhet från universitets- och högskolevärlden. Åren 2006–2014 var han statssekreterare med ansvar för forskning och högre utbildning och har därefter haft en rad uppdrag inom högskolesektorn.

Minska antalet?

Annons

TT: Universiteten och högskolorna som anordnar proven har ju sagt att de ser det som för riskfyllt, av smittskyddsskäl, att hålla prov i höst. Hur skiljer sig din bild från deras?

– Detta får jag diskutera med dem, och vi får se om vi kan göra justeringar på till exempel antalet som ska skriva provet. Hittills har diskussionen förts utifrån att väldigt många ska skriva, och det kan bli svårt.

Reglerna har redan ändrats så att provet kan erbjudas endast till dem som inte skrivit det förr. Men även då handlar det sannolikt om tiotusentals personer. Peter Honeth ser det nu alltså som tänkbart att diskutera ytterligare begränsningar:

– Jag kan förstås inte säga något definitivt, för det är detta som ska diskuteras. Men det är naturligtvis en möjlighet jag ser, säger han och påpekar också att coronasituationen är mer hanterbar nu än vad den var för ett par månader sedan.

Honeth tillstår att tiden är knapp – provet måste hållas senast i slutet av oktober och dessförinnan måste intresserade hinna anmäla sig.

– När exakt anmälan ska göras hör definitivt till de saker jag måste diskutera med universiteten och högskolorna, men tidsschemat är väldigt pressat, säger han.

Avgick i protest

Turerna kring det eventuella högskoleprovet denna höst har varit många. För bara tio dagar sedan var det allmänna intrycket att högskoleprovet skulle få vänta till våren. Rektorerna vid de 21 lärosäten som genomför proven har nämligen hållit fast vid att det vore för vanskligt ur smittsäkerhetssynpunkt att hålla prov redan i höst, och fått stöd av Universitets- och högskolerådet (UHR). Men högskoleminister Matilda Ernkrans (S) har satsat mycket kraft och prestige på att provet ändå ska bli av, om än i begränsad skala. Samtidigt har främst Liberalerna och Moderaterna satt hård press på regeringen i frågan.

Så tidigare i veckan meddelade regeringen att den, med stöd av Liberalerna och Centern, tillsätter en nationell provsamordnare. Denna person, det vill säga Peter Honeth, ska bistå UHR i arbetet med att genomföra högskoleprov hösten 2020 och våren 2021. Beskedet ledde till att UHR:s generaldirektör Karin Röding sade upp sig i protest. Hon menar att regeringen varit senfärdig i planeringen och att samordnaren reducerar hennes mandat som chef för myndigheten. Vikarierande myndighetschef är nu Maria Linna Angestav.

Ministerns fel

Kristina Axén Olin är Moderaternas talesperson i utbildningsfrågor. Även om hon vill att ett prov ska genomföras i höst så befarar hon att tiden kan vara för knapp.

– Jag kan inte avgöra om det är möjligt före den 25 oktober, säger hon.

Annons

Hon upprepar att hon anser att skulden till de många turerna ligger tungt på Matilda Ernkrans.

– Problemet är att Matilda Ernkrans inte har fattat några beslut i tid, säger Axén Olin och talar om brist på ledarskap.

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

21 universitet och högskolor anordnar högskoleprovet på sammanlagt cirka 120 provorter.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Som en följd av de inställda proven i år har UHR fått i uppdrag att ta fram fler högskoleprov. Minst tre prov år ska finnas tillgängliga åren 2021–2023.

Regeringen har också förlängt giltighetstiden för resultat på provet, från fem till åtta år. Därutöver har regeringen beslutat att provet ska kunna skrivas av en begränsad grupp, förstagångsskrivare, om smittskyddsläget inte möjliggör prov för alla intresserade.

Källa: UHR

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons