Annons
Nyheter

Besked om Assange-asyl "inom ett dygn"

Ecuador fattar beslut om Wikileaksgrundaren Julian Assanges asylansökan inom ett dygn, uppger landets biträdande utrikesminister Marco Albuja.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2012
Julian Assange.
Julian Assange.Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix

– Regeringen överväger sitt ställningstagande och presidenten instruerar oss i morgon, sade Albuja till australiska tv-kanalen ABC på torsdagen australisk tid.

Assange, som Sverige begärt utlämnad från Storbritannien, tog sig till Ecuadors Londonambassad och sökte politisk asyl där i tisdags.

Annons

Det är inte uteslutet att Ecuador beviljar honom en fristad, anser analytiker. Det skulle bli en möjlighet till nålstick mot USA av den ecuadorianska presidenten Rafael Correa, som är kritisk mot Washingtonregeringen. Assanges ansökan borde inte heller har överraskat, anser analytikerna, eftersom Quitoregeringen välkomnat honom till Ecuador 2010 och uttalat sympatier för Wikileaks röjanden av hemliga USA-dokument.

I Sverige pågår en utredning om våldtäkt och sexövergrepp som Assange misstänks för men som han förnekar. Skulle han få asyl i Ecuador blir det svårt för det svenska rättsväsendet att få tag på honom, eftersom Sverige och Ecuador saknar utlämningsavtal.

Storbritanniens högsta domstol, Supreme Court, vägrade förra veckan att på nytt ta upp Assanges överklagande av ett beslut om utlämning till Sverige.

Assange mor har kallat hans asylansökan "ett sista desperat försök".

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons