Annons
Nyheter

Staten gjorde fel – bröderna får ersättning

1998 pekades de felaktigt ut för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika. Nu ger regeringen Robin Dahlén och Christian Karlsson en miljon kronor var i ersättning ex gratia.
Rättsligt • Publicerad 9 mars 2022
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson får ersättning ex gratia för de fel som staten begick emot dem 1998. Här på en bild efter pressträffen 2018 där en chefsåklagare presenterade beslutet att helt fria dem från misstankarna om att ha orsakat fyraårige Kevins död. Arkivbild.
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson får ersättning ex gratia för de fel som staten begick emot dem 1998. Här på en bild efter pressträffen 2018 där en chefsåklagare presenterade beslutet att helt fria dem från misstankarna om att ha orsakat fyraårige Kevins död. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Justitieminister Morgan Johansson vid pressträffen där han meddelade att bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén får en miljon vardera i ersättning av staten.
Justitieminister Morgan Johansson vid pressträffen där han meddelade att bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén får en miljon vardera i ersättning av staten.Foto: Jessica Gow /TT

På tisdagskvällen ringde justitieministern upp de båda bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson med det efterlängtade beskedet att de kommer att beviljas ersättning för de fel som myndigheterna begick då Kevins död utreddes 1998. Då var bröderna bara fem och sju år gamla och skulle sedan få leva i 20 år med vetskapen om att de sågs som skyldiga till lekkamratens död. 2018 friades de från alla misstankar.

– Vi har känt att det här är en av några milstolpar vi velat komma till efter att vi blev frikända. Att staten tar på sig detta och står för det. De ber om ursäkt och det ska även myndigheter kunna göra. Det är fint av dem att de vågar göra det, säger Christian Karlsson efter beskedet om ersättningen.

Behandlades illa

Annons

Enligt Morgan Johansson är det uppenbart att bröderna "behandlades illa och att det inte fanns något skäl för utpekning". Under torsdagen kommer regeringen rent formellt att fatta beslutet om ersättning, på en miljon kronor var till bröderna.

– Staten gjorde fel för 24 år sedan och det här utpekandet har hängt över dem hela deras liv. Genom det här hoppas jag att de kan få upprättelse och ett avslut på den här processen, säger Johansson.

2017 visade mediegranskningar på allvarliga brister i utredningen av Kevins död. Bland annat hölls många och långa förhör med bröderna, utan något juridiskt ombud närvarande. Dessutom saknade själva utpekandet grund, har åklagare senare kunnat visa.

"Kommer aldrig glömma"

TT: Kan samma fel hända i dag?

– Risken att just det här felet inträffar är mindre, för vi har skärpt reglerna kring just stöd för barn i förhörsprocesser. Sedan kan man aldrig garantera någonting, samhället bärs upp utav människor och människor har fel och brister och människor gör ibland fel, även om man har väldigt utbyggda rättssäkerhetsgarantier.

– Då gäller det att principen är den att när staten gör fel då ska man erkänna det, och vara beredd att fatta beslut som kan bidra till upprättelse, fortsätter Morgan Johansson.

För Christian Karlsson betyder ersättningen mycket, inte bara för pengarnas skull utan även som ett erkännande och ursäkt.

– Ursäkten gör att nu känns det som att man kan lägga ihop allt det här i en låda och lägga locket på. Det kommer aldrig försvinna, man kommer aldrig att glömma, men man kan i alla fall börja tänka på framtiden och familj och barn. Fokusera på vardagen i stället, säger Christian Karlsson.

"Jävligt stort"

Tidigare begärde bröderna tio miljoner kronor var från JK, men fick nej på grund av preskriptionsregler. Ersättningen de nu får är alltså bara en tiondel av den summan.

– Det är jävligt stort att få ett ex gratia eftersom det händer väldigt sällan. Och en miljon är mycket pengar. Men i sammanhanget kan man tycka att det är lite snålt samtidigt som man är tacksam för att det kom och för själva ursäkten, säger Robin Dahlén och fortsätter:

Annons

– Det är svårt just i vårat fall att bedöma. Ens egen bedömning hade ju varit högre.

Hur fyraårige Kevin egentligen dog är oklart. Enligt den utredning som friade bröderna 2018 kan det ha rört sig om en olycka.

Fakta: Tidigare fall av ex gratia

Omkring 600–700 transpersoner tvångssteriliserades mellan åren 1972 och 2013 i samband med att de bytte juridiskt kön. 2018 beviljades de ersättning om 225 000 kronor vardera.

Efter massvaccinering mot svininfluensa 2009 insjuknade drygt 300 svenskar i den kroniska och neurologiska sjukdomen narkolepsi. 2015 beslutades om statlig ersättning av "ex gratia-karaktär" till vissa av de drabbade.

Barn som mellan åren 1920 och 1980 var placerade på barnhem eller i fosterhem och där vanvårdades eller utsattes för allvarliga övergrepp eller försummelser hade under åren 2013 och 2014 möjlighet att ansöka om ersättning från staten.

En kvinna fick 200 000 kronor ex gratia efter att hon i samband med en förlossning fick svåra skador. Kvinnan vände sig till regeringen efter att ha fått nej till ersättning från försäkringsbolag, Personskadereglering AB (PSR) och Patientskadenämnden, då det konstaterats att ingen inom vården begått något fel, kvinnan hade helt enkelt extrem otur.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons