Annons
Nyheter

Berusade gäster fortsatt krogproblem

Restauranger och krogar har fortfarande problem med att följa coronareglerna. Och hösten lär bli tuff när uteserveringarna stänger, enligt länsstyrelserna.
Coronaviruset • Publicerad 4 september 2020
Krogar har fortfarande problem med att följa coronareglerna. Arkivbild.
Krogar har fortfarande problem med att följa coronareglerna. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Serveringsställen är skyldiga att förhindra trängsel av smittskyddsskäl, annars riskerar de att straffas eller stängas.

– Det kan handla om att man måste stänga tidigare en viss tid, att man måste begränsa antalet gäster eller att bord måste plockas bort, säger David Engstrand, länsstyrelsernas samordnare för "restauranglagen".

Annons

Sedan den 1 juli har kommunerna ansvaret för både tillsyn och beslut om påföljd. Tidigare låg beslutet om påföljd hos regionernas smittskyddsläkare, och det enda straffet var då tillfällig stängning.

Totalt 39 krogar fick stänga efter att inte ha uppfyllt Folkhälsomyndighetens regler till och med 1 juli. De flesta hittades i Stockholm.

Svårt få bild

Eftersom kommunerna nu har en bredare verktygslåda med olika typer av åtgärder och påföljder är det svårare att få en bild över hur många krogar som har straffats för att inte följa reglerna, men länsstyrelserna arbetar med att ta fram en sådan översikt.

Klart är i alla fall att det förekommit krogträngsel under sommaren, och det finns exempel på stängning som kanske är den strängaste åtgärden, berättar David Engstrand:

– Många tillsynsbesök har gjorts och vi har fått rapporter att det förekommer trängsel, speciellt på sena tider. Många restauranger har verkligen försökt att vidta åtgärder för att förhindra trängsel, men det egna ansvaret brister ofta hos gäster i samband med alkoholförtäring.

Större städer

Framför allt är trängseln på krogar ett problem i större städer, enligt David Engstrand.

– Och så kommer det nog förbli under hösten, men vi har fått rapporter från mindre kommuner också och i sommar har det varit problem i många semesterorter, till exempel Visby.

Kommunernas tillsyner fortsätter under hösten och David Engstrand ser stora utmaningar.

– Nu stänger uteserveringarna och då kan det bli mer trängsel inomhus.

Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Dessa är:

• Motverka trängsel.

• Endast tillåta sittande sällskap.

• Erbjuda handtvätt och handsprit.

• Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.

• Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons