Annons
Nyheter

Bernanke: Stödpaket blåste upp inflationen

Det var rätt med stora stödpaket i pandemin. Men de amerikanska utbetalningarna kan ha varit onödigt stora, enligt den tidigare Fed-chefen Ben Bernanke.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2022
Den tidigare Fed-chefen Ben Bernanke, en av tre mottagare av årets ekonomipris till minnet av Alfred Nobel, är i Stockholm för att ta emot priset. Arkivbild.
Den tidigare Fed-chefen Ben Bernanke, en av tre mottagare av årets ekonomipris till minnet av Alfred Nobel, är i Stockholm för att ta emot priset. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomipristagaren Ben Bernanke och andra pristagare är i Stockholm i veckan, för att föreläsa och delta vid prisutdelning och Nobelmiddag.
Ekonomipristagaren Ben Bernanke och andra pristagare är i Stockholm i veckan, för att föreläsa och delta vid prisutdelning och Nobelmiddag.Foto: Claudio Bresciani/TT
Riksbankschef Stefan Ingves, som avgår efter 17 år på posten vid årsskiftet, får beröm som en innovativ riksbankschef av ekonomipristagaren Ben Bernanke. Arkivbild
Riksbankschef Stefan Ingves, som avgår efter 17 år på posten vid årsskiftet, får beröm som en innovativ riksbankschef av ekonomipristagaren Ben Bernanke. ArkivbildFoto: Tim Aro/TT

– Det var ett väldigt, väldigt stort pandemistöd. Och mycket av det bestod av checkar som skickades ut till hushållen, som de satte in på sina bankkonton. Och än i dag – trots att stödet har upphört – har många hushåll väldigt mycket sparöverskott, säger Ben Bernanke till TT i samband med utdelningen av ekonomipriset i Stockholm i helgen.

Tre stora stödprogram

Tre stora finanspolitiska stödprogram har sjösatts i USA under åren 2020–2022 – först i det akuta krisskedet i mars 2020, men sedan ytterligare ett i december 2021 och sedan ett till så sent som i februari 2022.

Annons

– Tillsammans handlar det om 15–18 procent av USA:s BNP. Det kan jämföras med stödet på 5 procent av BNP efter den stora finanskrisen 2008, säger Bernanke.

TT: Gick de för långt?

– Det är en komplicerad fråga, säger Bernanke.

Målet med stöden var att bana vägen för en ekonomisk återhämtning och samtidigt minska risken för att hushåll skulle drabbas av extrem fattigdom till följd av nedstängningar och andra restriktioner.

– Ur det perspektivet var stödpaketen framgångsrika, säger Bernanke och pekar på tillväxten i USA på över 5 procent 2021.

Men stöden satte ordentlig fart på privatkonsumtionen i USA i ett känsligt läge i återhämtningen, präglat av stora globala störningar inom leveranser och produktion och ett stort skifte mot ökad varukonsumtion och minskad konsumtion av tjänster.

– Utbetalningarna från regeringen var större än de inkomstbortfall hushållen fick. Stödet stimulerade ökad konsumtion och är därmed en del till förklaringen till varför vi i dag har hög inflation, säger Bernanke.

Brist på arbetskraft

Resultatet blev en inflationen som toppade på drygt nio procent i juli. Sedan dess har prisökningarna i årstakt dämpats till 7,7 procent i oktober, bland annat som ett resultat av rekordsnabba räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Först var det främst kapitalvaror, som bilar, som blev dyrare. Men inflationen påverkades även av en tajt arbetsmarknad, där lönerna drog iväg uppåt.

– Det uppstod brist på arbetskraft till följd av pandemin. Många valde att pensionera sig i förtid eller stanna hemma för att ta hand om sjuka familjemedlemmar eller barn, säger Bernanke.

Annons

Utbudsstörningarna var också avgörande.

– Sedan fick du kraftiga prisökningar på råvaror och de kraftiga prisökningarna på naturgas i Europa. En del av det är geopolitiskt och relaterar till Ukrainakriget, säger Bernanke.

I USA har detta bland annat gett en inflationsimpuls på livsmedel. Fast Bernanke påminner om att råvarupriserna var på väg upp redan före den ryska attacken mot grannlandet i februari 2022.

En annan inflationsimpuls kommer från centralbankernas räntesänkningar och massiva stödköp. Men i USA ser Bernanke tydligt större effekter på inflationen från de så kallade helikopterpengar som finanspolitiken dumpat på hushållen i tre omgångar.

Paradgren för Riksbanken

Stödköp har sedan en tid varit en paradgren för svenska Riksbanken under Stefan Ingves ledning. Även här har det varit frågan om både krisåtgärder och penningpolitisk stimulans, för att få upp inflationen med hjälp av lägre marknadsräntor i ekonomin.

Nu hotar gigantiska förluster i Riksbankens stödköpsportfölj, en direkt effekt av snabbt stigande räntor i inflationens spår. Detta kan tvinga staten att skjuta till tiotals miljarder i nytt kapital till Riksbanken.

Stödköpspionjären Bernanke har dock bara gott att säga om den före detta kollegan på Brunkebergstorg – som vid årsskiftet avgår efter 17 år som riksbankschef.

– Jag har känt honom (Ingves) i 20 år, säger Bernanke.

– Det är enastående prestation, 17 år av ledarskap för en väldigt viktig centralbank, tillägger han.

Trots att Sverige är en ganska liten ekonomi ses Riksbanken som en viktig förebild, enligt Bernanke:

Annons

– Riksbanken är inte bara den äldsta centralbanken i världen. Den har också varit väldigt innovativ.

Inte minst ger han Ingves och Riksbanken beröm för att de bidragit till att utveckla centralbankernas kommunikation.

– Många kommunikationsstrategier härrör från Riksbanken, som att vi nu ger prognoser om framtida styrräntor, säger Bernanke.

Fakta: Bernanke var pionjär med stödköp

Ekonomipristagaren Ben Bernanke var en pionjär när det gäller stödköp, både i teorin och praktiken. Efter uppmärksammade uppsatser och tal i ämnet blev han en av de första centralbankscheferna i världen att i skarpt läge använda stödköp och kvantitativa lättnader – eller QE på centralbanksengelska – i kölvattnet på Lehman Brothers-kraschen 2008.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) började köpa bostadsobligationer hösten 2008, först för att stabilisera marknaden. Bank of England hann före med stödköp med några dagar, enligt Bernanke.

I mars 2009 lanserades en ny omgång stödköp av både bostads- och statsobligationer – då mer som en penningpolitisk stimulans vid sidan av nollräntan.

Stödköpen i pandemin har lett till en kraftig ökning av storleken på Feds balansräkning. I april i år var Feds portfölj av värdepapper uppe på en ny historisk nivå nära 9 000 miljarder dollar. Den senaste värderingen av portföljen från november ligger på 8 680 miljarder dollar.

De finanspolitiska stödpaketen i USA under 2020–2022 har summerats till i runda slängar 5 000 miljarder dollar, varav cirka 820 miljarder bestod av stimulanscheckar till skattebetalare. Andra delar av stödpaketet bestod av extra arbetslöshetsstöd, skattelättnader för barnfamiljer, matkuponger och uppskov med betalningar av studentlån.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons