Annons
Nyheter

Berlins betongmur ersätts med ljusmur

Muren av betong ersätts med en mur av ljus. Ett kvarts sekel av våld och förtryck har följts av ett kvartssekel av frihet och framtidsdröm.
Nyheter • Publicerad 9 november 2014
Foto: Markus Schreiber

I dag minns Berlin dagen då muren föll.

– Det var den lyckligaste dagen i Berlins historia, säger den avgående borgmästaren Klaus Wowereit om dagen då Öst- och Västberlin åter blev ett.

Annons

Den 61-årige Berlinprofilen Wowereit personifierar på många sätt de senaste 25 åren av stadens historia, han myntade uttrycket ”Berlin ist arm, aber sexy” – ”Berlin är fattigt, men sexigt”.

Han har också varit ledande i att utforma minnesdagarna. Ingen saknar muren, men hur visar staden sina 3,5 miljoner invånare och resten av världen att Väst segrade i den fredliga revolutionen 1989–1990 utan att det blir ett pompöst segermonument?

Svar: Lichtgrenze – en ljusgräns. Åttatusen vita, lysande ballonger som ska sväva mellan den 7 och 9 november precis där muren stod rest, ljusinstallationer som ska ringla 15 kilometer genom Berlin.

Ljusen visar var ingenmansland låg, var kamphundarna hölls mellan betongmurarna, platserna för vakttornen med de starkt, kallt lysande sökarstrålkastarna och var de östtyska soldaterna väntade med skarpladdade gevär och order om att ”skjuta för att döda”.

Från Bornholmer Strasse, Bernauer Strasse, förbi riksdagen, Brandenburger Tor, den ökända gränsövergången Checkpoint Charlie och East Side Gallery där muren delvis står kvar, runt området som var det isolerade Västberlin.

”Vi ska genom ljusets kraft erinra oss murens brutalitet” beskriver Berlin minnesdagen i det officiella programmet inför årsdagen.

Ansvarig för minnesarbetet är institutionen Gedenkstätte Berlinermauer, inhyst i en spartansk byggnad vid Bernauer Strasse där rester av muren bevarats som påminnelse.

När den började byggas den 13 augusti 1961 skar den rakt igenom bostadskvarter. Minnesplaketter berättar om dem som dog i flyktförsök.

Axel Klausmeier är chef för institutionen Berlinmauer och ledande i arbetet med minnesdagen.

– Inte ett enda skott avlossades när muren föll. Inte en enda människa dödades när vi enades. Det är värt att komma ihåg, säger han.

Annons

Det är en reaktion som ofta återkommer. Den overkliga vardagen med muren som skar genom staden har blivit ett minne som många helst inte vill bli påminda om. Hellre blicka framåt.

– Nu lever vi tillsammans, med fred, säger Tomas som växte upp i Östberlin och som driver ett antikvariat ett kvarter från där muren stod.

Och han sätter ögonblicket, den kvällen när den östtyske partifunktionären Günter Schabowski – utan stöd från partiledningen – på en presskonferens sade att gränsövergångarna skulle öppnas ”omedelbart, utan dröjsmål”.

– Det är öppningsrepliken i ett nytt kapitel i Berlins och Tysklands historia, med vår beskärda del av våld och krig. Kanske kan vi visa oss själva – och världen – att den fredliga revolutionen är möjlig, säger Tomas.

Och när de åttatusen lyktballongerna lyst upp murens väg, så får de symbolisera murens fall genom att släppas fria och flyga bort i Berlins himmel.

Text: Grim Berglund/TT

Berlinmuren

Berlin delas upp i fyra zoner mellan Sovjetunionen, Frankrike, Storbritannien och USA efter andra världskriget.

Östberlin var huvudstad i Östtyskland, DDR, medan Västberlin knöts till Västtyskland, Förbundsrepubliken Tyskland.

Sovjetunionen genomförde en blockad av västmakternas zoner, den så kallade Berlinblockaden 1948–1949. Väst svarade med kontinuerliga flygtransporter, den så kallade luftbron.

Sedan tusentals flytt från Östberlin, beslutade Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov och DDR att en mur skulle byggas. Bygget inleddes 13 augusti 1961.

USA:s president John F Kennedy höll ett tal på trappan i Rathaus Schöneberg den 26 juni 1963, med de bevingade orden "Ich bin ein Berliner". President Ronald Reagan uppmanade Sovjetunionens Michail Gorbatjov att "riva denna mur" i ett tal på västsidan av Brandenburger Tor 12 juni 1987.

Gränsövergångarna började öppnas den 9 november 1989, sedan den östtyske partifunktionären Günter Schabowski – utan stöd från partiledningen – på en presskonferens meddelade att muren skulle öppnas "omedelbart, utan dröjsmål".

Tyskland återförenades 3 oktober 1990. Dagen är Tysklands nationaldag – Tag der Deutschen Einheit. Källa: NE (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons