Annons
Nyheter

Beräkningar om bullernivåer vid vindkraftverk kan vara otillräckliga

Buller från vindkraft är ett otillräckligt utforskat område. Och nya studier antyder att dagens metoder att bullerberäkna kan vara otillräckliga. Det framkom när Svenska Akustiska Sällskapet höll årsmöte på SP i Borås igår.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2012
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sällskapet samlar gräddan av svenska akustiker och ljudforskare, och under eftermiddagen presenterades en rad pågående studier och nyheter om bullerproblematik inomhus och utomhus.

Den snabbt expanderande vindkraften håller experterna sträng sysselsatta med att räkna och beräkna, berättade akustikern och tekniske doktorn Martin Almgren på ÅF-Konsult.

Annons

Han pekade bland annat på nya forskningsrön om vindkraftsbullrets akustiska egenskaper, som kan komma att motivera ändrade beräkningar av hur mycket verken faktiskt bullrar.

Enligt Naturvårdsverkets gällande norm får medelvärdet dygnet runt inte överstiga 40 decibel, ett värde som sätts efter både mätningar och teoretiska beräkningar.

– Men om vindkraften alstrar buller med kraftig amplitud så blir det ett piskande impulsljud som kan motivera ett påslag i beräkningarna, framhöll han.

– Det finns på senare tid mål i Miljödomstolen, där domstolen underkänt beräkningar av bullervärden kring 39,5 decibel för bostäder intill vindkraftverk, och krävt större marginal. Men hur en marginal ska mätas är okänt för oss konsulter, fortsatte han.

Martin Almgren tog även upp det omskrivna och problemtyngda vindkraftverket i Hyssna i Marks kommun. Det kan finnas en bestämd orsak till att detta verk stör så många på så långt håll.

– Den omgivande bebyggelsen kring Hyssna-verket ligger i vindskyddade lägen, med lägre nivå på andra störande bakgrundsljud. På sådana platser kan verket störa mer och frågan väcks om bullergränsen då ska sänkas. Problemet är bara att det inte går att definiera vindskyddade lägen med en generell beskrivning, avslutade forskaren.

Svenska Akustiska Sällskapet delade under eftermiddagen också ut sitt traditionella Ljudpris. 2011 års utmärkelse gick till Hörselskadades Riksförbund för deras kampanj "Befria samtalet" mot det alltför bullriga samhällslivet.

”HRF har genom sin kampanj framgångsrikt uppmärksammat problemen med höga ljudnivåer i offentliga lokaler och därmed förbättrat förutsättningarna för en bättre ljudmiljö” heter det i prismotiveringen.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons