Annons
Nyheter

Belarus oppositionsledare döms i sin frånvaro

Svetlana Tichanovskaja, förgrundsfigur för den demokratiska oppositionen i Belarus, döms till ett långt fängelsestraff i hemlandet.
Hon svarar med ett stridsrop.
Belarus • Publicerad 6 mars 2023
Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja döms till fängelse i hemlandet. Arkivbild.Foto: Bernd von Jutrczenka/DPA via AP/TT

Tichanovskaja, som leder ett oppositionellt samordningsråd i exil, döms till 15 års fängelse av en domstol i Minsk, meddelar den statliga nyhetsbyrån Belta. Hon anklagas där bland annat för att ha bildat en "extremistisk" gruppering och försökt gripa makten i landet på en icke-konstitutionellt sätt.

Den belarusiska medieapparaten publicerar bilder från en näst intill tom rättssal i Minsk, där väntade domar förkunnades mot Tichanovskaja och fyra andra personer som arbetar med henne.

Annons

"Detta är hur regimen 'belönar' mitt arbete för demokratisk förändring i Belarus", skriver Tichanovskaja på Twitter.

Tog sin makes plats

"Men i dag tänker jag inte på min egen dom. Jag tänker på tusentals oskyldiga som har fängslats och dömts till riktiga fängelsevistelser", fortsätter hon.

"Jag kommer inte att sluta förrän var och en av dem har släppts."

40-åriga Svetlana Tichanovskaja klev fram som oppositionsledare i det riggade presidentvalet 2020, sedan hennes make Sergej Tichanovskij som kandiderade hade gripits.

Valet följdes av massprotester i diktaturen, där Aleksandr Lukasjenko hävdade ännu en seger. Hans regim slog med rysk hjälp med kraft mot dessa och grep tusentals människor. I samband med det lämnade Svetlana Tichanovskaja och många andra oppositionellt sinnade belarusier landet för att fortsätta bedriva motstånd i exil.

Fängslad fredspristagare

Sergej Tichanovskij sitter fortsatt fängslad, då han dömdes till 19 och ett halvt år i ett högsäkerhetsfängelse.

Förra veckan dömdes också människorättsaktivisten och fredspristagaren Ales Bjaljatski till ett långt fängelsestraff av en domstol i Minsk, tillsammans med flera kollegor. Han har hållits fängslad sedan sommaren 2021.

Svetlana Tichanovskaja avfärdade den rättegången som en låtsasprocess och sade i en kommentar att "vi måste göra allt för att bekämpa denna skamliga orättvisa och befria dem".

Enligt människorättsorganisationen Vjasna hålls 1 456 personer som politiska fångar i Belarus i dagsläget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons