Annons

Belarus bildar ny styrka med Ryssland

Belarus ledare anklagar Ukraina för att vilja attackera landet – och bildar en ny militärstyrka tillsammans med Ryssland.
Belarusiska pansarvagnar tycks bli transporterade till Donbass.
Belarus • Publicerad 10 oktober 2022
Rysslands president Vladimir Putin och Belarus dito Aleksandr Lukasjenko har träffats flera gånger i olika sammanhang de senaste veckorna. Här i ryska Sotji, den 26 september. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och Belarus dito Aleksandr Lukasjenko har träffats flera gånger i olika sammanhang de senaste veckorna. Här i ryska Sotji, den 26 september. Arkivbild.Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kreml via AP/TT

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko säger sig ha blivit varnad för ett anfall som skulle komma att riktas mot hans land från ukrainskt håll, utan vidare källhänvisning. Han anklagar också Polen, Litauen och Ukraina för att utbilda belarusier som ska kunna genomföra sabotage och "terroruppdrag" i Belarus.

I samband med det meddelades att Belarus och Ryssland utökar det militära samarbetet genom att mobilisera ett gemensamt förband inom ramen för deras så kallade statsunion.

Styrkor från belarusisk mark

Annons

Det framgår inte var det belarusisk-ryska förbandet kommer att stationeras. Men fler ryska soldater kommer att komma till Belarus, säger Lukasjenko enligt den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta:

– Ni vet att de (Ryssland) har en hel del problem, så man bör inte vänta sig ett stort antal soldater från den ryska armén. Men det bör bli fler än ettusen.

När Ryssland inledde den fullskaliga invasionen i februari så utgick en del av dess styrkor från belarusisk mark.

När Ryssland besköt civila mål i Kiev och en rad andra städer i Ukraina på måndagen så bedöms en del av beskjutningen ha skett från belarusisk mark.

Tåg fotograferade

Ukrainas militär uppgav i söndags att Belarus håller på att förse Ryssland med militärt materiel och att "ytterligare 13 tåg" är på väg från Belarus mot ryskt territorium.

I Belarus har tåg med stridsvagnar synts rulla österut, vilket bland andra den oberoende tidningen Nasja Niva har rapporterat om. Ett tåg lastat med minst tolv stridsvagnar har fotograferats i Orsja i östra Belarus. En fristående belarusisk järnvägsorganisation har sedan bekräftat att stridsvagnar har lastats på tåg för transport via Orsja till rysk mark, inför vidare resa mot Ukraina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons