Annons
Nyheter

"Behövs insatser för de mest utsatta"

De som redan har det svårt ekonomiskt är de som drabbas hårdast av de stigande priserna.
Nu söker sig också nya grupper till församlingar och organisationer för att få hjälp.
Ekonomi • Publicerad 11 december 2022
Till följd av det ökade stödbehovet öppnar Röda korsets hus i kretsens lokaler i Hovsjö, Södertälje. En mötesplats där det lokala stödbehovet och Hovsjöborna själva får styra verksamheten.
Till följd av det ökade stödbehovet öppnar Röda korsets hus i kretsens lokaler i Hovsjö, Södertälje. En mötesplats där det lokala stödbehovet och Hovsjöborna själva får styra verksamheten.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det senaste året har behovet av att få hjälp genom exempelvis mat- och klädutdelning ökat, enligt Johanna Saunders, tematisk rådgivare i socialrätt på Svenska Röda korset.
Det senaste året har behovet av att få hjälp genom exempelvis mat- och klädutdelning ökat, enligt Johanna Saunders, tematisk rådgivare i socialrätt på Svenska Röda korset.Foto: Jonas Ekströmer/TT
"Det händer positiva saker i Hovsjö nu och vi blir en del av det", säger Gudrun Engström, frivilligledare på Röda korsets hus i Hovjsö.
"Det händer positiva saker i Hovsjö nu och vi blir en del av det", säger Gudrun Engström, frivilligledare på Röda korsets hus i Hovjsö.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Röda korset har under flera år sett att fler faller utanför samhällets skyddsnät. Och det senaste året har behovet av att få hjälp genom exempelvis mat- och klädutdelning ökat, och det gäller nu även fler grupper.

– Särskilt nu i den ekonomiska krisen ser vi att det behövs insatser till de mest utsatta grupperna, säger Johanna Saunders, sakkunnig i socialrätt på Svenska Röda korset.

Ny verksamhet i Hovsjö

Annons

Till följd av det ökade stödbehovet har Röda korsets hus nyligen öppnat i Södertälje Rödakorskrets lokaler i Hovsjö.

Liknande verksamhet finns bland annat i Malmö. Där erbjuds mat, dusch och möjlighet att tvätta kläder. Men även aktiviteter, stödsamtal och rådgivning.

Hur verksamheten i Hovsjö ska se ut får boende i området vara med och bestämma.

– De ska känna att det här är något som de är med och skapar och att det är på deras villkor, säger Saunders.

Till en början handlar det om att sprida ordet om att vi finns, säger frivilligledaren Gudrun Engström.

– Jag ser med vemod på att hjälpbehovet är så stort här.

Viktigt med rådgivning

Ett annat växande problem är att så många behöver hjälp med att få rätt stöd från myndigheter, säger Johanna Saunders.

Även Spånga-Kista församling, inom Svenska kyrkan i Stockholm, ser just rådgivning som en viktig del av stödarbetet.

– Många av de vi möter har inte koll på vilka rättigheter de har, säger diakon Éva Szabó Westerlund.

Stödbehovet i Spånga-Kista har ökat på så sätt att nya personer nu söker sig till församlingen för samtal, måltider eller aktiviteter, säger diakonen Christina Ohlsson.

Annons

– De som tidigare kommit hit kommer fortfarande och säger att det har blivit svårare.

Ökat stödbehov i Sundsvall

Irja Åberg är diakon i Sundsvalls församling inom Svenska kyrkan. Även hon ser att stödbehovet ökat, särskilt under hösten.

– Om jag fick önska skulle vi få mer resurser till ekonomiskt bistånd, säger hon.

Precis som Kista-Spångas diakoner ser Irja Åberg att de som redan hade det magert nu får det riktigt tufft.

Det gäller framför allt långtidssjukskrivna, pensionärer med låga pensioner, barnfamiljer med små marginaler och de som är nya i Sverige.

– Det är fler som besöker oss varje vecka, säger Irja Åberg.

Unga söker mat och gemenskap

Stadsmissionen, som finns i storstäderna, ser också att behoven ökat.

Fanny Siltberg, pressekreterare på Stockholms stadsmission, berättar att de märkt av ett högt tryck under året på Matmissionen, där medlemmar kan köpa mat till låga priser.

– Vi ser också en ökning i våra verksamheter för barn och unga. Det är mat och gemenskap, och aktiviteter för barn. Vi ger också råd och stöd, säger hon.

Den stundande lågkonjunkturen oroar en del, det är redan många som far illa.

Annons

– När det slår, då slår det hårt, säger Fanny Siltberg.

Mathjälp i Skövde

I Skövde arbetar församlingen Bet:L Pingst med att dela ut matkassar till hushåll som har det knapert.

Tidigare i år fick omkring 70 hushåll hjälp varje vecka, i dag är det några till. I höstas fick man tillfälligt stänga anmälan på grund av högt tryck.

– Vi hade säkert 20 hushåll i kö och det fortsatte komma ansökningar, säger pastorn Martin Larsson.

Mestadels är det barnfamiljer som söker stöd, men under året har även ukrainska flyktingar hört av sig.

– Det är också fattiga pensionärer och yngre ensamhushåll, men majoriteten är nog utländska storfamiljer.

"Måste samla folk"

På Röda korsets hus i Södertälje kommer Hovsjöborna Marie Mikhael och Hasinah in genom dörren. De har hört om den nyöppnade verksamheten och vill hjälpa till.

– Vi måste samla folk och höra vad de vill göra, säger Hasinah.

– Jag hoppas att vi kan göra något för pensionärer, säger Marie Mikhael.

Frivilligledaren Gudrun Engström och volontären Kerstin föreslår att de nästa vecka ska handarbeta och prata om framtida aktiviteter.

Annons

En symaskin ska köpas in och de kan gemensamt ta med tyg och trådrullar.

– Jag tar med mig min syster, säger Marie Mikhael.

Fakta: Hjälp att få

Svenska Kyrkan - en del församlingar erbjuder ekonomiskt stöd till det allra nödvändigaste. Andra delar ut matkassar eller andra förnödenheter.

Stadsmissionen – ger stöd vid hemlöshet, men också ekonomisk rådgivning och stöd och hjälp med myndighetskontakter.

Stadsmissionens matcentraler – Samlar in matsvinn från exempelvis livsmedelsbutiker och delar ut till personer som har det svårt ekonomiskt. De finns i Uppsala, Stockholm, Göteborg, Västerås och Örebro.

Matmissionen – Stadsmissionens sociala matbutiker i Malmö och Stockholm (Jakobsberg, Hägersten, Handen och Kista). Personer som har svårt att få pengarna att räcka till kan ansöka om medlemskap och handla billigare.

Mathjälpen – samma koncept som matcentralerna. Finns i Skövde, Falköping, Skara, Mariestad, Lidköping och Götene. Drivs av kristna församlingar.

Räddningsmissionens MatRätt-butiker – liknar Matmissionens koncept där medlemmar handlar billigare. Finns i Flatås och Rannebergen. Räddningsmissionen drivs av 23 kristna församlingar i Göteborgsområdet.

Majblomman – Delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till specifika saker. Det kan handla om hjälp att betala avgiften till en fritidsaktivitet, en ny vinterjacka eller ett kalas till exempel.

Röda korsets hus – finns i Skärholmen i Stockholm, Malmö, Vänersborg och Hovsjö i Södertälje. Verksamheterna utvecklas tillsammans med boende i områdena och är öppna för alla. Fokus ligger på hälsa, delaktighet, stöd och rådgivning.

Stiftelser – det finns tusentals stiftelser i landet som kan ge hjälp åt behövande. Ofta är ändamålen mycket specifika. Länsstyrelsen har ett sökbart stiftelseregister. En del av stiftelserna förvaltas av kommunerna, som har hand om ansökningar. Andra stiftelser har egna styrelser och egna ansökningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons