Annons
Nyheter

Bedrägeriförsök mot polisens tjänstetelefon

Brott • Publicerad 2 mars 2023
Polisens presstalesperson i region Syd ska polisanmäla ett bedrägeriförsök via sms som skickades till hans tjänstetelefon. Arkivbild.
Polisens presstalesperson i region Syd ska polisanmäla ett bedrägeriförsök via sms som skickades till hans tjänstetelefon. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

"“Hej pappa, jag har problem med min telefon, kan vi prata via Whatsapp?" – när detta sms landade i polisen Robert Loeffels tjänstetelefon sent på tisdagskvällen insåg han direkt att det handlade om ett bedrägeriförsök.

Loeffel, som är presstalesperson för polisen i region Syd, går ofta ut i medierna med varningar för telefonbedragare. Nu ska han polisanmäla ett bedrägeriförsök riktat mot mot den egna tjänstetelefonen, rapporterar Dagens Vimmerby.

Annons

Han ser det som ett tydligt exempel på hur bedragare ofta går tillväga: På vinst och förlust skickas meddelanden till godtyckligt utvalda som är i en viss ålder. I det här fallet vänder man sig till någon i medelåldern, som kan antas ha ett barn som skriver sms till sin pappa. Förhoppningen från den som tar kontakt är att konversationen ska fortsätta på något annat nummer eller en social plattform.

– Hade jag fortsatt hade det i slutändan kommit krav på att jag skulle swisha en summa, säger han till tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons