Annons
Nyheter

Baylan kallar upp Skogsstyrelsens chef

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill träffa Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist för att prata om den senaste tidens medierapportering om Sundqvist och myndigheten.
Politik • Publicerad 14 oktober 2021
Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör. Arkivbild.
Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Enligt näringsministerns pressekreterare har Sundqvist bjudits in till ett möte i regeringskansliet nästa vecka. Ministern uppges vilja ha direkt information från generaldirektören. Dagens Nyheter och TV4 har rapporterat om att Sundqvist och familjen äger skog, och har under hans tid som myndighetschef köpt mer, för stora värden. Det är Skogsstyrelsen och tjänstemän som han är högste chef för som har att granska de anmälningar om avverkning av egen skog som Sundqvist har lämnat in.

Till DN har generaldirektören sagt att han anser sig ha varit öppen med sitt skogsägande gentemot regeringen.

Anmälde till regeringen

Annons

Skogsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att Sundqvist anmälde sitt skogsinnehav som en bisyssla till regeringen i augusti 2016. Enligt myndigheten finns inte någon formell skyldighet att anmäla ytterligare förvärv av skog.

"Herman Sundqvist befattar sig inte med handläggningen av sina egna eller andra anställdas ärenden", skriver Skogsstyrelsen i pressmeddelandet.

SVT uppger att Sundqvist i samband med SVT:s serie "Slaget om skogen" har haft kontakt med en lobbyist för skogsbranschen som ska ha bett honom göra ett utspel mot programmet. Röster inom skogsbranschen har kritiserat serien för att vara osaklig.

Mejl raderades

Sundqvist bad vid ett tillfälle att lobbyisten i fortsättningen skulle kontakta honom via hans privata epostadress. När SVT begärde att få se kommunikationen dem emellan uppgav myndigheten att mejlen har raderats och därför inte kan lämnas ut.

Enligt Skogsstyrelsens pressmeddelande fanns ingen uppmaning om att agera mot SVT:s serie Slaget om skogen. Konversationen handlade om en ännu opublicerad forskningsrapport, uppger myndigheten.

"Det var inte korrekt av Herman Sundqvist att använda den privata adressen eller att sedan radera mejlen. Mejlen är inkomna handlingar och ska hanteras som sådana även när de kommer till den privata adressen", skriver Skogsstyrelsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons