Annons
Nyheter

Bättre fart på kretsloppet när maskin sorterar

Textilindustrins påverkan på miljön är stor och ytterst lite av all textil återvinns. Ny forskning visar att det finns klara miljövinster med storskalig automatiserad sortering av använda textilier.
Återvinning • Publicerad 15 oktober 2022
Färdigsorterade textilier på väg ut ur maskinen. Arkivbild.
Färdigsorterade textilier på väg ut ur maskinen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Den stora miljövinsten med att sortera ut material för återvinning ligger i om vi kan ersätta jungfruligt material. Att undvika produktionen av jungfruligt material är själva miljövinsten, säger Gustav Sandin Albertsson, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet som har jobbat med miljöbedömning av textilsorteringsanläggningen Siptex i Malmö.

De miljöproblem man kan undvika är bland annat de som är kopplade till bomullsodling – som vattenbrist, risk för övergödning och markanvändning, eller viskos där markanvändningen kopplad till skogsbruk.

Annons

De miljöproblem man kan undvika är bland annat de som är kopplade till bomullsodling – vattenbrist och risk för övergödning – eller till viskos, där markanvändningen är kopplad till skogsbruk.

Bättre slutprodukt

Siptex är världens första storskaliga automatiserade sorteringsanläggning och invigdes 2020. Med hjälp av nära-infrarött ljus och visuell spektroskopi kan maskinen sortera efter exakt vad tyget är gjort av.

En fördel som forskarna ser med storskalig och automatiserad sortering är att den leder till en bättre slutprodukt än manuell sortering.

– Poängen är att det vi får ut är renare och till lägre kostnad för att det sker storskaligt och automatiserat. Vi kan få ut material från insamlade kläder och får ett värde av det som vi inte har i dag.

Lokal råvara

En potentiell vinst med att ha en råvarukälla lokalt i Sverige, vilket en anläggning som Siptex möjliggör, är att även andra delar av produktionskedjan på sikt kan bli lokala eller regionala, förklarar Gustav Sandin Albertsson.

– Då finns det också möjligheter att påverka senare delar av produktionskedjan som står för ungefär 90 procent av klimatpåverkan.

Fakta: Siptex

Siptex står för Svensk innovationsplattform för textilsortering.

Anläggningen öppnade 2020.

Den färdigsorterade textilen kan antingen bli nytt tyg igen med hjälp av kemiska eller mekaniska processer, eller omvandlas till exempelvis isoleringsmaterial.

IVL Svenska miljöinstitutet har lett forskningsarbetet, som delvis finansierats av Vinnova. Anläggningen ägs och drivs av Sysav, som i sin tur ägs av 14 skånska kommuner.

Bakom projektet står också svenska textil- och modeföretag, bland andra H&M, Ikea, Kappahl och Stadium, liksom Myrorna, Naturvårdsverket med flera.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons