Annons
Nyheter

Barroso kan andas ut – nästan

Den nya EU-kommissionen är nu nästan i hamn.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2010

25 av de 26 tilltänkta EU-kommissionärerna har fått grönt ljus av EU-parlamentet, däribland Cecilia Malmström.

Trycket har lättat på EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Han behöver inte göra fler förändringar i sin laguppställning än den han redan tvingats till. Att ersätta bulgariska Rumjana Zjeleva med hennes landsmaninna Kristalina Georgieva på posten som EU-kommissionär med ansvar för humanitärt bistånd.

Annons

Gott betyg

På torsdagen möttes EU-parlamentets talman med partigruppsledarna. Framför sig på bordet hade de utlåtanden från de utskott som hållit i utfrågningarna av kommissionärskandidaterna och alla omdömena var positiva.

Cecilia Malmström (FP), som får ansvar för polissamarbete, asyl- och migrationsfrågor och kamp mot organiserad brottslighet och narkotika, får som väntat ett gott betyg. I utskottets brev, som TT läst, står att hon visat prov på stark integritet, engagemang och öppenhet och att hon har alla de kvalifikationer som krävs av en EU-kommissionär, speciellt för den portfölj som hon fått ansvar för.

Zjelevas avhopp häromdagen kom efter massiv kritik från parlamentariker som var missnöjda med hennes ämneskunskaper och förmåga att reda ut oklarheter om tidigare affärsverksamhet. Avhoppet gör att hela processen med att få en ny EU-kommission på plats fördröjs. Parlamentet skulle ha röstat om kommissionen den 26 januari, men nu är det den 9 februari som gäller, förutsatt att Georgieva klarar sitt förhör utan problem.

På tomgång

Eftersom den nya EU-kommissionen redan är kraftigt försenad på grund av problem med att sjösätta EU:s nya fördrag är frustrationen stor på flera håll i EU-maskineriet. EU-kommissionen är motorn i EU-arbetet och om inte den lägger förslag händer inte så mycket.

Margot Wallström och hennes kommissionärskollegor har varit kvar på övertid sedan den 1 november och har gjort vad som behövs för att hålla EU i gång, men inte mer. EU-ländernas regeringar vill slippa älta namn och fördrag och EU-parlamentarikerna själva är ivriga att få börja lagstifta, särskilt nu när de fått ökad makt genom det nya fördraget. Därför är också drivkraften stor i parlamentet att inte dra ut på godkännandet i onödan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons