Annons
Nyheter

Barnläkare öppnar för vaccin från tolv år

Barnläkarföreningen girar i frågan om vaccination ska erbjudas barn och unga ned till tolv års ålder.
Det finns flera saker som talar för det, bedömer organisationen.
Coronaviruset • Publicerad 3 september 2021
Barnläkarföreningen svänger något i frågan om huruvida barn från tolv år bör få vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Barnläkarföreningen svänger något i frågan om huruvida barn från tolv år bör få vaccin mot covid-19. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Med anledning av spridningen av deltavarianten av coronaviruset har Barnläkarföreningen (BLF) rådgjort internt och och tagit ny ställning som meddelats Folkhälsomyndigheten.

"Även om infektion med Sars-cov-2 oftast inte är associerad med någon större risk för svår sjukdom hos barn bedömer BLF att det i dagsläget finns flera argument som talar för att erbjuda vaccination till samtliga barn från tolv år", lyder föreningens formella skrivelse.

Annons

Man pekar dels på riskerna som en covid-infektion kan utgöra för vissa barn, dels på möjliga långsiktiga komplikationer som den ovanliga hyperinflammationen Mis-C. Man befarar också att deltavarianten utgör en större risk för barn än tidigare varianter.

Barnläkarföreningen hänvisar därtill till USA:s smittskyddsmyndighet CDC:s bedömning att nyttan i att ge vaccinet till yngre ungdomar överstiger riskerna. Och tolvårsgränsen gäller redan i flera andra länder, fortsätter skrivelsen.

Ett annat argument för att vaccinera barn från tolv år är att de drabbas hårt av restriktioner och allmän oro, tycker BLF.

BLF har stått bakom Folkhälsomyndighetens rekommendation om allmän vaccination för personer födda fram till år 2005, samt för något yngre personer som löper särskilt stor risk vid infektion.

Om och när yngre personer vaccineras bör det följas upp på sikt, anser läkarföreningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons