Annons
Nyheter

Lagförslag: Barns rätt ska gå före föräldrars

Obligatoriska drogtester, barnets bästa skrivs in i lagen och socialtjänsten ska göra minst ett års uppföljning vid en flytt.
Det är tre delar i ett nytt lagförslag som ska skärpa barns rättigheter.
Politik • Publicerad 13 december 2022
Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) presenterade förändringar av LVU för att stärka barns rättigheter.Foto: Tim Aro/TT

Det har snart gått tre år sedan flickan som kom att kallas "Lilla hjärtat" i januari 2020 hittades död i en lägenhet i Norrköping hos sina biologiska föräldrar.

Flickan föddes i april 2016 och var bara några dagar gammal när hon omhändertogs och placerades i familjehem. Våren 2019 fick hon återvända till sina biologiska föräldrar.

Annons

Efter "Lilla hjärtats" död har två utredningar arbetat parallellt med att ta fram förslag på ny lagstiftning som ska se till att något liknande inte inträffar igen.

Den ena utredningen resulterade i att vad som kallades lex "Lilla hjärtat" infördes 1 juli 2022. Ny lagstiftning i fem punkter som bättre skulle ta till vara barns intressen när vård enligt LVU upphör.

"Barnets rätt lagstadgas"

Men de lagändringarna var inte tillräckliga, enligt statsminister Ulf Kristersson (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), som på tisdagen presenterade ytterligare förändringar av LVU. På tisdagen överlämnade riksdagens socialutskott utredningen ”Barnets bästa vid fortsatt vård enligt LVU” till regeringen.

– Vi tar barnets bästa och stärker det genom ny lagstiftning, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Lagförslaget har sin grund i en utredning som genomfördes av hovrättspresident Anders Hagsgård. Förslaget handlar bland annat om tre nya steg innan ett barn ska omplaceras.

Det första är att "barnets bästa" ska skrivas in i lagen när ett LVU-omhändertagande prövas.

– Det ska inte vara föräldrarnas rätt som ska styra och leda, utan barnets bästa och barnets rätt ska lagstadgas, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Drogtester obligatoriska

I praktiken skulle det kunna innebära att barn som har blivit omhändertagna som små har rätt att stanna i familjehemmet, även när de biologiska föräldrarna inte längre visar brister i sitt föräldraskap.

Vidare vill man skärpa kravet på drogtester av föräldrarna.

– I den tidigare lagen fanns ett beslut om möjlighet till drogtester. Det vill vi ändra till obligatoriska och återkommande drogtester, säger Waltersson Grönwall.

Annons

Socialtjänsten ska också följa och utvärdera barnets flytt under minst ett år, jämfört med de upp till sex månader som gäller i dag.

Om de här delarna hade funnits på plats hade "Lilla hjärtats" fall kunnat sluta annorlunda, enligt socialtjänstminister Waltersson Grönvall.

– Då hade man tittat helt och hållet på "Lilla hjärtats" situation. Hon hade ju vuxit upp i ett familjehem. Hon hade inte bott med sina biologiska föräldrar. Den trygga familjesituation hon kände till var familjehemmet. I hennes fall hade det inneburit att man inte hade flyttat henne.

– Man hade även kunnat säkerställa huruvida de biologiska föräldrarna var fria från droger eller inte, vilket det ju visade sig att de inte var.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel stad där "Lilla hjärtat" avled.

Fakta: Förslag på tre nya steg innan ett barn omplaceras

Barnets bästa ska skrivas in i lagen. Det innebär att en ny bedömning genomförs av socialtjänsten där barnets bästa, inte bara föräldrarnas rätt till barnet, lagstadgas.

Obligatoriska och återkommande drogtester för biologiska föräldrar i de fall där det förekommit missbruk för att få umgängesrätt med barnet.

Minst ett års uppföljning från socialtjänsten om LVU upphör och barnet återförs till sin biologiska familj.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons