Annons
Nyheter

Bara halmstrån kvar för Assange

En enig brittisk Högsta domstol avfärdar Julian Assanges sista överklagan inom det brittiska rättsväsendet som "grundlös".
Nyheter • Publicerad 14 juni 2012
Foto: Kirsty Wigglesworth

Europadomstolen är nu hans sista chans att undgå överlämning till Sverige.

Beslutet kom bara två dagar efter att Wikileaksgrundaren Assanges juridiska företrädare Dinah Rose lämnat in sina argument till domstolen. Men det dröjer ändå minst 14 dagar innan den svenska utredningen mot Assange om misstänkta sexbrott kan fortsätta.

Annons

Under tiden kan han vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Ett avslag där och saken är slutligt avgjord. Då väntar en snabb överlämning till Stockholm med svensk polis.

– Inom fyra dagar efter ankomsten ska han ställas inför häktningsdomare, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten.

Bara fördröja

Överåklagare Marianne Ny, som leder den svenska utredningen, vill inte kommentera förrän efter en häktningsförhandling mot Assange.

Skulle Europadomstolen ta upp fallet kan den ålägga brittiska myndigheter att inte överlämna Assange medan frågan avgörs. I så fall ska den brittiska regeringen föra talan i fallet, varken brittiska eller svenska åklagarmyndigheten. Då väntar sannolikt fortsatt husarrest i Storbritannien för Assange.

Advokat Claes Borgström representerar de två kvinnor som Assange misstänks ha förgripit sig på. Han tror att Europadomstolen på sin höjd kan fördröja en överlämning till Sverige.

– Det troliga är att Europadomstolen inte tar upp det eftersom regelverket inte är något märkvärdigt, men tar den upp det kommer den naturligtvis att ansluta sig till den uppfattning som alla andra jurister har, säger Borgström till TT.

Beredskap mot attack

Svensk polis har under tiden särskild beredskap för nätattacker mot institutioner som regeringen och riksdagen.

– Vi har haft beredskap ända sedan det första beslutet väntades. De här grupperna har genomfört attacker tidigare så det är klart att det finns en hotbild, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

Assange har motiverat sitt motstånd mot överlämning med att han tror att Sverige skulle kunna lämna honom vidare till USA, något som experter betecknar som uteslutet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons