Annons
Nyheter

Badtunnan kan göra dig sjuk

Badtunnans tid är nu – men risken finns att drabbas av en besvärlig bakterie vid ett dopp.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2014

En avslappnande stund i badtunnan kan leda till ett mindre roligt efterspel. I det ljumma vattnet kan nämligen en bakterie finnas och tränga in i din hud. Badtunnesjukan – pseudomonasfollikulit – är ganska ofarlig men kan exempelvis ge kliande utslag, feber, huvudvärk, illamående, buksmärta, halsont och ömmande bröst.

– Den är inte smittsam och ska bara behandlas med tvål och vatten, säger Lena Lundeberg, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Annons

Hur många som drabbas varje år är oklart då få söker vård eftersom symptomen går snabbt över.

Sjukdomen orsakas av dåligt skötta privata pooler och tunnor där klorhalten och pH-värdet i vattnet inte är som det ska.

– Den som äger tunnan måste lära sig att sköta om den. På allmänna bad är detta jättenoga reglerat, säger Lena Lundeberg.

Enligt henne finns ingen anledning till oro för att bada i bubbelbadkar inomhus.

– I badkaren byter man vattnet när man är klar, medan vattnet i tunnan utomhus kan bli stående, säger hon.

Badtunnesjukan

Sjukdomen orsakas av en bakterie som finns i jord och färskvatten. Blöt hud gör det lättare för bakterien att tränga in i hårsäckarna. Åtsittande badkläder ger den en gynnsam miljö.

Lång badtid och många badande samtidigt ökar risken att drabbas av infektion.

Symptomen uppstår efter åtta timmar till två veckor.

Utslagen uppkommer oftast på rumpan eller magen. De försvinner vanligtvis efter två till tio dagar och kommer sällan tillbaka. I många fall läker de utan ärrbildning.

Källa: Läkartidningen. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons